Къде в Европа хората са най-финансово грамотни?


Къде в Европа хората са най-финансово грамотни?
Снимка: iStock

5133

Едва 34% от възрастните имат минимално ниво на финансова грамотност, според проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Това означава, че голяма част от жителите на 39-те страни, вклюени в организацията не могат ефективно да управляват парите си – умение, което е от съществено значение за индивидуалното и общественото благополучие.

В доклада си ОИСР подчертава и уязвимостта на нямащите основни финансови познания – особено във време, в което поскъпването на стоките и услугите оказва допълнителен натиск върху финансите.

„Високата инфлация и повишаващите се лихви по кредитите подчертаха важността на това да се предоставят на хората знания и умения, за да се справят с трудни финансови обстоятелства“, казва старшият политически анализатор в ОИСР Киара Монтиконе.

По думите ѝ резултатите от допитването показват, че част от възрастните хора разбират основните финансови концепции, но цялостните финансови знания и умения могат да бъдат значително подобрени.

Кой оглавява класацията в Европа?

Снимка: iStock

Що се отнася до средните резултати между населението, само Ирландия и Германия достигат минимален праг на финансова грамотност от 70 от 100 т.

Освен че разглежда международните различия, докладът отбелязва различия между различните групи от населението на национално ниво.

Хората, които имат по-висока степен на образование, обикновено са по-добри в управлението на парите си, както и тези с по-високи доходи.

Други допринасящи фактори включват пол и възраст.

В страните, изследвани от ОИСР, хората на възраст между 30 и 59 г. обикновено имат по-високи нива на финансова грамотност от тези между 18 до 29 г. Средно мъжете също имат малко по-висок резултат от жените.

Познаване на основните концепции

Снимка: iStock

По отношение на ключовите финансови принципи, ОИСР посочва, че 84% от възрастните разбират определението за инфлация, но само 63% могат да приложат идеята за „времева стойност на парите“ към спестяванията си.

Времевата стойност на парите е идеята, че дадена сума пари струва повече в момента, отколкото в бъдещето Например, ако са ви предложили 1000 евро и сте имали опцията да ги вземете сега или по-късно, най-умният вариант би бил да вземете парите сега.

Защо? Едната причина е инфлацията, а втората – потенциалът за печалба.

Като вземете парите предварително, вместо да чакате 10 години, вие си давате възможност да инвестирате и да спечелите повече пари, което означава, че можете да увеличите тази първоначална еднократна сума.

Друга концепция, която озадачава респондентите от ОИСР, е сложната лихва, която разбират само 42% от възрастните. Този термин се отнася до печеленето на „лихва върху лихва“. Чрез реинвестиране на пари, които печелите от инвестициите си, можете да натрупате още по-голяма сума чрез лихвени плащания.

Устойчивост на измами и дигитални умения

Снимка: iStock

По отношение на финансовата уязвимост, 15% от анкетираните посочват, че са били жертва на поне един вид парична измама.

ОИСР установи отрицателна връзка между финансовите познания и риска, тъй като около двама от трима души, станали жертва на измама, не достигат целевия резултат за финансова грамотност.

Бдителността за измами също е свързано с дигиталната компетентност, тъй като редица престъпници вече използват онлайн канали, за да се насочат към отделни лица.

Средно само 29% от анкетираните възрастни са достигнали целевото ниво за цифрови умения, въпреки че тези резултати нарастват в съответствие с нивото на образование и доходи.

Спестяване за финансови трудности

Снимка: iStock

Предвид натиска върху бюджета на домакинствата в настоящия контекст, ОИСР подкрепя по-доброто финансово образование за подобряване на устойчивостта.

Групата съобщава, че само 59% от изследваните възрастни биха могли да платят голям разход, еквивалентен на едномесечен доход, без да търсят външна подкрепа. Това може да означава заем от банка, семейство или приятели.

За да се справи с този проблем, групата твърди, че образованието трябва да се съсредоточи върху нови, цифрови средства за управление на парите и трябва да бъде достъпно и за тези с най-ниски нива на умения.

Източник: Euronews

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо младите, които вярват, че ще забогатеят само от висока заплата, грешат?

Финансов план: какво представлява и как да го изготвим?

Бивш данъчен адвокат, успял да се пенсионира на 41-годишна възраст: Три неща, за които съжалявам, че правих като млад

Над половината от младежите в ЕС са финансово неграмотни 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички