Бивш данъчен адвокат, успял да се пенсионира на 41-годишна възраст: Три неща, за които съжалявам, че правих като млад


Бивш данъчен адвокат, успял да се пенсионира на 41-годишна възраст: Три неща, за които съжалявам, че правих като млад
Снимка: iStock

23793

Ако искате да се пенсионирате рано, нямате възможност да правите финансови грешки, тъй като се стремите да достигнете определена нетна стойност в съкратени срокове.

Една голяма инвестиция, която не се изплаща, или голяма ненужна покупка може да провали напредъка ви и да забави плановете ви да се откажете от работа.

С внимателно планиране, Алекс Триас успява да избегне подобен провал по пътя си към пенсиониране на 41-годишна възраст.

"Що се отнася до харченето на пари през 20-те ми години, истината е, че няма за какво да съжалявам, защото като цяло не го правех много често", казва Триас пред CNBC Make It.

Въпреки че бившият данъчен адвокат е получавал шестцифрена заплата, той казва, че преди да се пенсионира, е купувал дрехи от магазини с намаления, ползвал е обществен транспорт и е ограничил до минимум обзавеждането на дома си, за да намали разходите си.

Има обаче финансови уроци, които е можел да научи по-рано. Ето три неща, за които Триас, който понастоящем е на 53-годишна възраст, съжалява, че е правил през 20-те си години, и неговите съвети за избягване на подобни грешки.

1. Стремежът да бъдеш "изключително оригинален"

Както в кариерата си, така и в личните си финанси Триас е научил, че не винаги си струва да се опитваш да се отклониш от нормата.

"През 20-те си години изгубих твърде много време и усилия да се опитвам да бъда изключително оригинален, вместо да бъда изключително компетентен", казва той.

Този урок той научава в началото на юридическата си кариера от ментор, който използва метафората за стридите: Въпреки че може да е по-забавно да си представиш, че търси перли, "ще ти бъде много по-лесно да се концентрираш върху това да извадиш тези проклети стриди".

ОЩЕ: Детегледачка на супербогатите: Ако искам мога да работя само 2 месеца в годината

В работата си Триас осъзнава, че понякога "най-добрите практики" се наричат така с причина. Той имал идеята, че можеш да напреднеш в кариерата си само като се отличаваш или се опитваш да преосмислиш изпитани във времето тактики. Но старата поговорка "ако не е счупено, не го поправяй" важи по-често, отколкото си мислите.

2. Да мислиш, че подходящият момент е по-важен от последователността

"Най-голямото ми съжаление във финансово отношение не е свързано с разходите ми, а с мисленето ми", казва Триас. "Постоянно си мислех, че трябва да инвестирам на ниска цена, да изчакам и след това да продам на по-висока цена. Не мога да обясня тревогата и разхищението, които предизвикваше този вид мисловна рамка."

Вместо да се опитва да определя времето на пазара, Триас препоръчва спестяването и инвестирането да се превърнат в навик.

"Едно от нещата, които работят наистина добре, е навикът, не изискващ много мислене, да спестявате и инвестирате всеки път, когато получавате заплатата си, независимо от това какво се случва в световната икономика или дали смятате, че акциите са надценени", казва той.

ОЩЕ: Един от най-скромните милирдери в света, носил часовник Casio за 10 долара и летял само с икономична класа

Бивш данъчен адвокат смята, че спестяването е по-скоро въпрос на навик;

Снимка: iStock

За обикновените инвеститори Триас казва, че не си заслужава да отделят време и да се стресират, като наблюдават и се тревожат за инвестициите си през цялото време.

"Мисля, че да се опитвате да обръщате внимание на това колко пари имате от месец на месец или дори от година на година вероятно е контрапродуктивно", казва Триас. "Съсредоточете се не толкова върху крайния резултат, колкото върху навиците, които изграждате."

3. Надценяване на нуждите ви

Когато той и семейството му се преместили в чужбина за първи път, Триас казва, че бил изненадан да научи колко малко всъщност им е необходимо, за да се справят както с материалните неща, така и с разходите.

"Винаги съм си мислел, че за да бъдем щастливи, ще ни трябват четири спални или нещо друго - имах списък с нужди", казва той.

За щастие, не след дълго осъзнава, че може да живее щастливо и с по-малко.

"Отне ни около шест месеца живот по много по-рационален начин, за да осъзнаем, че не само нямаме нужда от това, но всъщност се оказва, че не го и искаме. Нямаме нужда от нищо близко до това, което мислехме, че ни е необходимо, за да се пенсионираме", казва той.

Вие може и да сте различни. Може би представата ви за комфортно пенсиониране включва възможността да си позволите личен готвач или да ядете винаги в ресторант.

Направете малко проучване, докато сте млади, за да разберете как всъщност искате да изглежда пенсионирането ви, а след това помислете какво е необходимо, за да го постигнете. Може да се окаже по-лесно, отколкото сте си мислили.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Милионер: Това са 5-те най-лоши житейски съвета, които младите хора получават от родителите си

68-годишен инженер, работил 50 години в една компания: "Винаги казвах на шефовете да ме оставят на мира"

Евтиното излиза скъпо: За какво богатите хора никога не харчат парите си?

28-годишен милиардер: Тези две качества, които всички притежават, са в основата на успеха

100-годишна жена, която продължава да работи, споделя най-добрия съвет за дълга и щастлива кариера

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички