Милиарди идват към България: ЕК одобри първото плащане по Плана за възстановяване


Милиарди идват към България: ЕК одобри първото плащане по Плана за възстановяване
Снимка: iStock

5073

ЕК одобри първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 2,7 милиарда лева. Това съобщи в МС служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му плащането трябва да бъде одобрено и от Икономическия и финансов комитет, но посочи, че не очаква пречки, тъй като това би било прецедент.

Пеканов призова властите да се съсредоточат към второто плащане, тъй като идеята е средствата да направят икономиката по-устойчива на кризата. Повечето необходими законодателни промени по второто плащане са вече внесени в НС. Очакват се изменения в Закона за енергетиката, включително и темата за енергийната бедност.

По думите на Пеканов второто плащане не е обвързано със спирането на въглищните централи и припомни, че в Плана за възстановяване е предвидено намаляване на вредните емисии от ТЕЦ-овете с 40% до 2026 г., но липсва изготвен механизъм. Ако изостанем с година с Плана за възстановяване, губим над 12 млрд. евро

Парите от първия транш се очакват до няколко седмици, след одобрението от всички държави. Средствата ще бъдат насочени към МРРБ, Министерството на транспорта, Министерството на образованието и други мерки за иновации.

Според Пеканов има резон да се кандидатства и за кредитирането по Плана за възстановяване, но в правителството не са обсъждали въпроса.

Българският план за възстановяване и устойчивост включва широк набор от мерки за инвестиции и реформи в 12 тематични компонента. Планът ще бъде подкрепен с 5,7 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства. ЕК намали парите за България по Плана за възстановяване с над 500 млн. евро

На 31 август 2022 г. България представи на ЕК искане за плащане въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели, избрани в Решението за изпълнение на Съвета за първата вноска. Те включват реформи и инвестиции в образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост. ЕК направи задълбочена оценка, преди да даде своята положителна предварителна оценка на искането.

Комисията изпрати положителната си предварителна оценка до Икономическия и финансов комитет с искане за становище. Становището на ИФК трябва да бъде представено в срок от максимум 4 седмици. След неговото оповестяване ЕК реши окончателно за отпускането на средствата. След като ЕК приеме решението, средствата ще могат да бъдат платени на България. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Обявиха кога ще е готов Планът за възстановяване

Кирил Петков: Безпрецедентно количество пари идват към България

Орязани пари по Плана за възстановяване скараха управляващи и опозиция

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички