Обявиха кога ще е готов Планът за възстановяване


Обявиха кога ще е готов Планът за възстановяване
Снимка: iStock/Guliver

2618

В средата на месец юли служебното правителство ще представи за обществено обсъждане подобрен вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. В него са заложени повече средства за образование и здравеопазване. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на БНТ.

"Тази седмица представихме нашите предложения за промени пред службите на ЕК. Новите проекти трябва да минат процес на одобрение. Ще бъдат необходими около 2 седмици, за да получим обратно техните коментари. Към средата на юли се подготвяме за представяне на Плана пред обществото, като се надяваме тогава да сме получили обратна връзка и от ЕК. В края на юли ще сме готови с нашата версия на плана", обясни Пеканов.

По отношение на спора със столичния кмет Йорданка Фандъкова вицепремиерът коментира, че темата се преекспонира. "Казаното от мен има добра икономическа логика и обществото я споделя. Столицата се развива добре, това е отчасти автоматично – така е със столиците почти навсякъде по света. Изказванията ми не са били атака към конкретен проект и метрото няма да бъде засегнато", заяви вицепремиерът, като допълни, че се търсят варианти заложените 560 милиона, концентрирани за софийски проекти, да бъдат намалени.

"Тези 200 млн. лв., които бяха споменати, са за ВиК, но водим дискусии дали е правилно да бъдат реализирани, защото тези ВиК мрежи са под концесия и не е ясно дали може да се помага така на концесионера", каза още той и подчерта, че е поел поста с няколко лични приоритета, отнасящи се най-вече до образованието и здравеопазването, където в новия вариант на Плана да бъдат отпуснати повече средства.

"Имаме сериозен проблем с проекта за напоителните системи. Има сериозни притеснения дали във вида, в който е заложен в момента, проектът няма да навреди на околната среда", разясни още той по отношение на някои от проектите в стария вариант на Плана. Земеделци искат спешно преправяне на Плана за възстановяване

По думите му в около половината от проектите има оптимизация. Залагат се и по-амбициозни цели на оперативно ниво как ще се реализира Планът – кой ще следи изпълнението, как ще се контролира разходването на средствата. От ЕК пък ще бъде поискана помощ във връзка с надграждането на капацитета на родната администрация.

Обвързването на средствата с дадени реформи е добър подход, категоричен бе Атанас Пеканов, който обясни по-подробно процедурата зад новия механизъм. "Относно парите и дали те ще дойдат като грантове или кредити, е важно да се обясни малко по-внимателно на обществото. ЕК има много висок кредитен рейтинг и Комисията взима кредит от финансовите пазари, който ще изплати напред във времето. Тя получава парите и ги дава на страните членки на две части – грантова част, която не изисква да бъде връщана, и допълнителна кредитна част, която държавите от ЕС ще трябва да върнат.

Предишните управляващи взеха решение България засега да се възползва само от грантовата част. Ние като служебно правителство не можем да отключим кредитната част, тъй като няма действащ парламент. Не е късно това да се случи, има време страните-членки тепърва да вземат решение за активиране и на кредитната част", подчерта той.

"Със сигурност твърде голямата зависимост от европейски фондове не е добра дългосрочна стратегия и трябва да търсим начин да излезем от нея. Трябва да се движим с много по-бързо темпо. Ако сравним своето развитие с това на други източноевропейски страни ще видим, че не се справяме достатъчно добре и като темпове би трябвало да растем много по-бързо.", обобщи вицепремиерът.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички