Земеделци искат спешно преправяне на Плана за възстановяване


Земеделци искат спешно преправяне на Плана за възстановяване
Снимка: iStock

4342

„В Плана за възстановяване и устойчивост нещата не са нито в полза на земеделците, нито в полза на България и на климатичните промени. Този план е свързан със зелената сделка и става въпрос за устойчивост на земеделските стопанства и за възстановяването на стопанствата от тази криза. Предвидените 850 милиона лева само за една фирма - „Напоителни системи“, за нас е изключително порочна практика.“ Това мнение изрази в интервю за БНР Албена Симеонова от Българска асоциация „Биопродукти“, биопроизводител и депутат от „Демократична България“ в 45-ото Народно събрание. Тя се позова на препоръки на Световната банка за закриване на въпросната структура. Проблем ще е ако е започнало разплащане по непредставения План за възстановяване, алармира депутат

„Много лесно се източват парите от бетон и тръби. Не искаме да кажем да няма за напояване, но трябва да се заложи на модернизацията“, заяви Симеонова.

Албена Симеонова смята, че в рамките на двата месеца мандат на служебния кабинет земеделският министър има възможност да преструктурира вътрешно бюджета на Плана за възстановяване.

„От тези 850 милиона има достатъчно за всякакви мерки, които ще помогнат да се възстанови бизнесът на фермерите и той да стане устойчив“, убедена е тя.

Относно спорния по думите й прием по инвестиционните мерки Симеонова отбеляза, че става въпрос за много сериозна сума, а критериите и условията за кандидатстване са били приети твърде набързо. От бранша се опасяват, че „това е направено в интерес на някой не без помощта на консултантските организации“. Ще бъде ли ревизиран Планът за възстановяване и кога?

Да се удължи срокът за прием или да се спре тази мярка и да се доработи, ще настояват браншовите организации, поясни Симеонова преди днешната среща на служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков с браншови организации от сектора на зеленчукопроизводството, производството на плодове, пчеларството, животновъдството, биопроизводството и производството на етерично-маслени продукти. Според Албена Симеонова тези сектори страдат най-сериозно – „и от кризата, в която сме, и перманентно“. Защо ГЕРБ прави номера с Плана за възстановяване

„Иска ни се да се променят нещата в полза на малкия, на средния, на фамилния фермер и на тези чувствителни сектори“, подчерта тя.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички