На прага на годишнината от войната: Украйна наложи 50-годишни санкции на руския финансов сектор


На прага на годишнината от войната: Украйна наложи 50-годишни санкции на руския финансов сектор
Снимка: iStock

2172

Парламентът на Украйна наложи в четвъртък широкообхватни 50-годишни санкции на руски финансови институции, включително централната банка, всички търговски банки, инвестиционни фондове, застрахователи и други дружества, предаде Reuters.

Санкциите са част от действията на Киев да поддържа финансов натиск върху Русия заради пълномащабното ѝ нахлуване в Украйна, започнало на 24 февруари миналата година.

„Това е пълно блокиране на достъпа на финансови институции на Руската федерация до пазари и активи в Украйна. Пълно блокиране“, заяви във Facebook Андрий Пишни, управител на Националната банка на Украйна.

„Трябва да я отслабим с всички налични средства. Финансовият сектор е стратегическият „донор“ на тази война“, добави той.

Преобладаващото мнозинство от 325 депутати гласуваха в подкрепа на мерките, които трябва да бъдат в сила в рамките на половин век.

Министърът на икономиката Юлия Свириденко заяви, че секторните санкции ще засегнат стотици банки и десетки хиляди финансови институции, регистрирани в Русия.

По думите на Свириденко мерките включват забрана за трансакции с активи, собственост на финансови институции на Руската федерация, забрана за установяване на бизнес отношения и забрана за трансакции и инвестиции в руски финансови институции.

Украйна вече наложи санкции на стотици руски длъжностни лица и бизнесмени, забрани на лица, свързани с Русия, да притежават земя и да участват в държавна приватизация, забранявайки публичните покупки на руски стоки и някои услуги и спря трансфера на технологии към хора, свързани с Русия.

Украйна също призовава своите западни партньори да наложат повече санкции на Москва, включително предприемане на стъпки, насочени към руския ядрен сектор. САЩ удря Русия с нови сериозни санкции

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Санкциите имат нова мишена: руското злато

Риск печели, риск губи: Защо западни фирми останаха в Русия?

Под секрет: Русия очаква дълга и дълбока рецесия заради войната

Войната на Путин унищожи 15 години растеж на руската икономика

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички