Намаляват продажбите, българинът носи все по-малко пари в себе си


Намаляват продажбите, българинът носи все по-малко пари в себе си
Снимка: iStock

5255

През месец май са намалели парите както на хората, така и във фирмите. В края на май общата стойност на парите в обращение е 24,5 млрд. лв., спад с 24,8 млн. лв. спрямо предходния месец, сочат данни на БНБ. Колко лева са нужни, за да се издържате в България?

Обикновено спад на парите в обращение има само в началото на всяка година в резултат на голямото коледно пазаруване през декември. Спадът на парите в обращение през май е още по-показателен за високата инфлация. Хората трябва да носят повече пари в брой, за да си купят същите стоки и услуги заради увеличението на цените. Поради тази причина свиването на парите в брой в обращение е знак за намаляване на потреблението на домакинствата. Това сочат данните на НСИ. Очакват ни високи цени в следващите години, предупреди Асен Василев

Оборотът в търговията на дребно за месец април намалява с 0,8% спрямо предходния месец, а за месец май все още няма официални данни. Данните за април обаче са достатъчно показателни за свиване на потреблението. Колко храни можем да купим със средна заплата у нас и в Европа?

Оборотът при продажбите на храни и напитки през април е спаднал с 0,5% спрямо март месец. Най-голям спад е регистриран при продажбите на компютри и мобилни телефони – 7%.

Намаляват и продажбите на битова техника и мебели с -0,2%, на лекарства -1,4% и онлайн пазаруването с -2,3%, което отново свидетелства, че хората свиват потреблението си заради високите цени. Продажбите на храни намаляват и спрямо април миналата година.

През месец май банкнотите в обращение от 10 лв., 20 лв. и 50 лв. са по-малко, показват данните на БНБ. Най-голям е спадът при банкнотите от 20 лв. Само за месец те намаляват с 3,39 млн. броя, или с 2,6%. При банкнотите от 10 лв. спадът е с 2,2 млн. броя или с близо 2,5%. При банкнотите от 50 лв. намалението е по-малко. А при банкнотите от 100 лв. дори има малък ръст, т.е. въпреки свитото потребление хората носят банкноти с по-голям номинал заради по-високите цени на стоките и услугите. Рязко поскъпване на живота в България 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Предстои скок на цените: Кои стоки ще поскъпнат най-много?

Храните поскъпват два пъти по-бързо от ръста на заплатите

Месечната издръжка на семейство се увеличава с близо 300 лева

Големи разпродажби в моловете, но няма купувачи

Шоково поскъпване на стоки и услуги

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички