НАП пусна предварително попълнените данъчни декларации за физически лица


НАП пусна предварително попълнените данъчни декларации за физически лица
Снимка: Елена Страхилова

4809

Националната агенция за приходите пусна предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица, обявиха от приходната агенция.

Данъчните декларации са достъпни в Портала за е-услуги на НАП. Това е най-лесният начин за подаване на годишните декларации – стига да имате ПИК (персонален идентификационен код), издаден от данъчните, или КЕП (квалифициран електронен подпис). Така потребителите могат да се възползват от автоматично въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори (хонорари), от наем и пр. НАП разполага с данни за доходите, изплащани от фирми, в това число и субсидиите от Държавен фонд „Земеделие“, суми от наложени платежи от продажби в Интернет, сделки за коли, които продавачът е продал в рамките на годината и т.н. Данъчните вписват и удръжките за пенсия и здраве, както и ползваните чрез работодател данъчни облекчения.

Информация за получените доходи е отразена в съответните приложения на декларацията, която се намира в рубрика „Подоходни данъци“.

От НАП съветват преди да потвърдят попълнената декларация, гражданите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако е необходимо и след това да я подадат. НАП публикува готовите попълнени данъчни декларации

Какви са сроковете?

Тази година данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2022 г., приключва на 2 май, тъй като 30 април е почивен ден.

От НАП припомнят, че на 30 юни изтича срокът за подаване на годишните данъчни декларации (по чл. 50 ЗДДФЛ) от физическите лица, извършващи дейност като търговци, регистрираните еднолични търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане.

Тези, които подадат годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лв. от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне до 31 март.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

НАП пуска предварително попълнените данъчни декларации за физически лица

Какви данъчни облекчения можем да използваме през 2023 година?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички