Печалбата на UBS за тримесечието се срина наполовина


Печалбата на UBS за тримесечието се срина наполовина
Снимка: iStock

1187

UBS Group е заделила повече пари, за да тегли черта под участието си в токсични ипотеки. Това намалява наполовина печалбата на банката за първото тримесечие, докато се подготвя да интегрира конкурента си Credit Suisse. Най-голямата банка в Швейцария предупреждава също, че икономическите перспективи са несигурни и отбелязва, че безпокойството за банковия сектор е голямо, въпреки че сътресенията отминаха, пише Reuters. Колко струва спасяването на Credit Suisse?

„Нивата на активност на клиентите може да останат ниски през второто тримесечие на 2023 г.“, се посочва в изявление на банката. Тя допълва обаче, че се очаква по-високите лихвени проценти да увеличат приходите от заеми.

Опитът на UBS да изчисти проблемите, датиращи от глобалната финансова криза, подчертава нейната уязвимост, тъй като поема тежката задача да погълне Credit Suisse. Дългият списък с трудности включва и справянето с реакцията срещу сделката в Швейцария. Как се отрази на Швейцария спешното спасяване на Credit Suisse?

UBS отчита спад от 52% на тримесечната печалба, тъй като е отделила допълнителни запаси в размер на 665 млн. долара за покриване на съдебни разходи, свързани с ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки в САЩ, изиграли централна роля в световната финансова криза от 2007-2008 г.

Нетната печалба, отнасяща се към акционерите, възлиза на 1 млрд. долара, а средната прогнозна нетна печалба от проучване сред 15 анализатори е 1,7 млрд. долара.

Въпреки спада на печалбата най-големият мениджър на богатство в света отчита силни приходи, около 42 млрд. долара. Водещият отдел на банката за управление на богатството е получил нетно 28 млрд. долара нови пари, 1/4 от които са дошли през последните 10 дни на март след съобщението за придобиването на Credit Suisse. 

Банката предупреждава обаче, че геополитическото напрежение и опасенията за ликвидността в банковата индустрия потискат активността на клиентите и могат да засегнат паричните потоци в следващите месеци.

UBS е емитент и застраховател на ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки в САЩ, през 5-те години до 2007 г. През ноември 2018 г. властите на САЩ започнаха съдебни действия срещу банката заради участието ѝ в подобни сделки. UBS изгуби дело, свързанo с ипотечните деривати.

„Ние сме в напреднали дискусии с Министерството на правосъдието на САЩ и съм доволен, че постигаме напредък с разрешаването на проблема с наследството, който датира отпреди 15 години“, заяви главният изпълнителен директор Серджо Ермоти, отново начело на банката, за да ръководи придобиването на Credit Suisse. Какво щеше да се случи с Credit Suisse, ако не беше придобита от UBS?

Приходите от инвестиционното банкиране падат с 19% на годишна база и отговарят на очакванията, а печалбата преди данъци за подразделението се срива с 49%.

UBS очаква придобиването на Credit Suisse да приключи през второто тримесечие.

Credit Suisse обяви в понеделник, че през първото тримесечие изходящите потоци от банката са достигнали 61 млрд. франка (68 млрд. долара) и изтичането продължава. Това подчертава предизвикателството пред UBS. Милиарди са напуснали Credit Suisse само през първото тримесечие

Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти обяви също, че плановете на кредитора за обратно изкупуване на акции са временно спрени, но не и отменени, заради интеграцията с Credit Suisse.

Ермоти не може още да каже кога обратното изкупуване ще бъде възобновено. По думите му това ще зависи от данните за представянето на банката и сделката за Credit Suisse. „Намерението ни е да увеличаваме прогресивно дивидентите всяка година и определено имаме намерение да възобновим обратното изкупуване на акции, когато е подходящо“, посочва Ермоти в интервю за Bloomberg.

Банката не изключва потенциална рецесия по-късно тази или началото на следващата година, прогнозира още Ермоти.

Задържането на клиенти и активи е ключово предизвикателство за Ермоти. Credit Suisse разкри в понеделник, че е взела назаем повече пари от обявения предпазен механизъм за ликвидност на централната банка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

JPMorgan проучва сделката за Credit Suisse

Прокуратурата в Швейцария разследва сливането на UBS и Credit Suisse

UBS Group предприе ключов ход, за да ускори поглъщането на Credit Suisse

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички