Повишават данък сгради заради скока в цените на имотите


Повишават данък сгради заради скока в цените на имотите
Снимка: iStock

15997

Данък сгради да бъде увеличен заради голямото поскъпване на имотите през последните години. Това предлагат от Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Експерт: Идва краят на високите цени на жилищата у нас

За целта обаче е нужна промяна в Закона за местните данъци и такси, така че данъчните оценки на жилищата да бъдат по-близки до пазарните цени. Така без да се вдигат ставките на данъка върху недвижимите имоти във всяка община, приходите от него в местния бюджет ще се повишат.

Трябва да се разработят различни варианти за промяна на данъчната оценка на имотите и да се прецени ефекта от тях, за да се избере най-подходящия вариант, казва пред вестник "Труд" Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ.

Данъчните оценки на имотите могат да бъдат повишени с натрупаната инфлация през последните години. Или пък да се увеличат спрямо ръста в цените на имотите. Данъчни оценки не са променяни от над 10 години и вече са много далеч от пазарните цени на имотите. Жилищата поскъпнаха страшно много. Има ли имотен балон у нас?

Средният размер на данък сгради за страната е едва 25 лв. Плащат го средно малко над 26 000 имота на община. Размерът му се определя от местната власт и по закон е между 0,1 и 4,5 промила върху данъчната оценка на имота. Размерът на местния данък драстично се различава в големите и малките градове. Например в София налогът е в пъти по-голям отколкото в малките населени места. Жилищата в София поскъпнаха с близо 60% за 5 г.

До 2007 г. данъчните оценки се актуализираха през 2 години. Според Силвия Георгиева сега е добре те да се преизчисляват на всеки 2 или 4 години. Но за да се случи това, е нужна промяна в Закона за местните данъци и такси.

Общините искат да се вдигнат данъчните оценки както на жилищата, така и на производствените и административните сгради. Местните власти настояват в закона да бъдат включени и да се облагат с данък и технически съоръжения, които включват сгради. Това ще реши проблема с плащането на данъци от силозите, ВЕИ инсталациите и други.

По-високите данъчни оценки да влязат в сила от началото на 2024 г., преди това трябва да бъде разработен и одобрен най-подходящия вариант за преизчисляването им, предлагат общините.

Инфлацията за десетилетието 2011-2021 г. е едва 20 на сто. Но ако се добави големия скок на цените в последната година, тя достига близо 40%. Поскъпването на жилищата за този период е още по-драстично. Затова според местните власти трябва да бъдат обсъдени различни варианти за промени на данъчните оценки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кметове ни принуждават да плащаме такса смет за необитаеми жилища

Всяко второ жилище у нас се плаща с готови пари

НАП проверява дали строители продават недвижими имоти на реални цени

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички