Премиерът Денков: Ще бъдат инвестирани 2 млрд. лв. в Стара Загора, Перник и Кюстендил


Премиерът Денков: Ще бъдат инвестирани 2 млрд. лв. в Стара Загора, Перник и Кюстендил
Снимка: БГНЕС

5558

Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие публикуваха дългоочакваните планове за териториално развитие на районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Дългоочаквани не само защото става дума за инвестиране на 2 млрд. лева европейски средства,, а и защото засяга съдбите на хиляди души. Това заяви в началото на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Николай Денков.

„През следващите седмици тези планове ще бъдат обсъдени и по регионите и със социалните партньори, така че да се чуят всички предложения, да бъдат допълнени и до края на септември да бъдат изпратени в ЕК за обсъждане. Очакванията са до края на годината да бъдат приети, за да се стартират дейности и да започнат инвестициите“, обясни той.

Денков отбеляза, че тези планове предвиждат редица мерки, свързани, не просто със запазване на работни места, а с развитие на регионите по най-съвременен, модерен, технологичен и икономически начин.

„Двете министерства през следващите години трябва да работят много тясно с Министерство на икономиката, Министерство на иновациите и растежа, за да бъдат привлечени инвеститори, а и с Министерство на образованието и социалното министерство, за да може хората да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация, да се адаптира образователната система с училищата, за да се реализират по най-добрия начин“, подчерта той.

„В плановете е предвидено да се развият съвременни технологии, свързани с производство, разпределение и използване на зелен водород, възможностите за производство на енергия от нови енергийни източници, които да допълват въглищните централи, възможности за привличане на инвеститори от ново поколение – производство на батерии, нови технологии, каквито у нас в момента няма“, коментира още Денков.

Правителството ще разгледа проект на постановление за възлагане на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД да продължи да извършва полети за осигуряване на въздушен транспорт с вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ. Предстои кабинетът да определи вицепремиер за председател на Националния съвет за хората с увреждания. Ще бъде обсъдено и предоставянето на дерогация за ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Николай Денков обясни защо договорът с "Боташ" крие големи рискове

Денков обвини служебното правителство в щети за милиарди

Стана ясно кога ще започне комуникационната кампания за еврото

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички