След придобиването на First Republic: Печалбата на JPMorgan скочи с 67%


След придобиването на First Republic: Печалбата на JPMorgan скочи с 67%
Снимка: iStock

1735

Американската инвестиционна банка JPMorgan Chase обяви, че печалбата ѝ за второто тримесечие е скочила с 67%, благодарение и на придобиването на фалиралата First Republic през май, съобщава Wall Street Journal.

Сделката за спасяването на First Republic, сключена в рамките на един уикенд с помощта на федералните регулатори, е подкрепила потребителското и бизнес банкиране на JPMorgan с нови клиенти, клонове и депозити. Това е довело до незабавна печалба от 2,7 млрд. долара, но е и принудило банката да поеме 1,2 млрд. долара под формата на разходи по кредити.

Общо печалбата на JPMorgan за второто тримесечие е нараснала до 14,47 млрд. долара, или 4,75 долара на акция, спрямо 8,65 млрд. долара, или 2,76 долара на акция, през 2022 г. Анализаторите очакваха печалба от 3,97 долара на акция, посочва FactSet.

Приходите са скочили с 34% на годишна база до 41,31 млрд. долара, над очакванията на анализаторите, които бяха за 38,66 млрд. долара.

Без да се включва First Republic, JPMorgan заяви, че печалбата пак е щяла да нарасне с 40%, а приходите – с 21%.

Като най-голямата банка в страната JPMorgan спечели от размера си по време на банковата паника през март. Клиентите изтеглиха депозитите си от по-малките банки след краха на Silicon Valley Bank и се насочиха към сигурността на JPMorgan. Банката е привлякла 50 млрд. долара в депозити само през март, обявиха мениджърите ѝ през април.

Докато лихвените проценти растат бързо, банката успява да таксува по-сериозно заемите, но същевременно увеличава лихвите по-депозитите с по-малко, генерирайки рекордни приходи.

Тази машина за печалба е продължила и през второто тримесечие. JPMorgan е генерирала 21,78 млрд. долара от нетни приходи от лихви, трети пореден рекорд.

Има сигнали обаче, че лесните пари стават все по-трудни за спечелване, тъй като банката плаща повече на собствениците на депозити. Нетният лихвен марж е нараснал значително на тримесечна база.

Приходите от потребителското банкиране са скочили с 37%, а печалбата със 71% до 5,31 млрд. долара, подкрепена от лихвите, тъй като кредиторът е успял да наложи по-големи лихви по заемите.

В корпоративното и инвестиционно банкиране липсата на големи сделки и сравнително спокойните пазари са забавили активността и таксите. Приходите са нараснали с 4%, а печалбата – с 10%.

В бизнес подразделението на JPMorgan, което се очакваше да спечели от привлечените клиенти от First Republic, приходите са скочили с 49%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След фалита: Какво ще случи с First Republic Bank и банковия сектор в САЩ?

Според JPMorgan: На кои държави да заложат инвеститорите?

Печалбата на JPMorgan се оказа по-висока от очакваното

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички