Валутен курс, закръгляване и обмяна от лев в евро: Отговорите на някои важни въпроси


Валутен курс, закръгляване и обмяна от лев в евро: Отговорите на някои важни въпроси
Снимка: iStock

26602

По какъв курс ще се обръща от лев в евро? Как ще се закръгляват сумите и как ще се обменя? Как ще се справим със спекулата? Това са само част от въпросите, които българските потребители си задават, докато българските власти се борят страната ни да въведе еврото от 1 януари 2024 г. Междувременно отговорите на някои от тези въпроси даваме сега. Кои са основните страхове на българите от приемането на еврото?

Две цени на етикетите

В рамките на месец след въвеждането на еврото у нас, цените ще се бъдат обозначени и в двете валути. Това е записано в концепцията на Закон за въвеждането на еврото у нас. Целта е да регламентира процесите така, че България да въведе безпроблемно единната валута от 2024 г.

По какъв курс ще се обръща от лев в евро?

Според законопроекта обръщането от лева в евро задължително ще се извършва по фиксирания курс от 1,95583 лева за 1 евро. За целта ще трябва да се използва курсът с всичките пет знака след десетичната точка. Суми преизчислени в съкратена форма на фиксирания курс няма да се допускат.

"Потребителят не следва да бъде поставен във финансово по-неблагоприятно положение, отколкото би бил, ако еврото не беше въведено", посочва финансовото министерство в проектодокумента. Приемането на еврото е шанс да станем по-богати

Как ще се закръгляват сумите?

Превалутираните суми ще се закръгляват до два знака след десетичната запетая. Ако третият знак след десетичната запетая е по-малък от 5, то вторият остава непроменен. Ако обаче е по-голям от 5, вторият знак се увеличава с 1.

В периода на двойно обращение, търговците ще бъдат длъжни да връщат ресто само в евро. Те обаче ще могат да откажат да приемат над 50 броя монети в лева. След приемането на еврото: Какво ще се случи с пенсиите и заплатите?

Справяне със спекулата в преобразуването цените

Засега се предвижда контролът за правилното преобразуване на цените да се извършва от Комисията за защита на потребителите. Възможно е да се включат и още институции, като икономическа полиция, които да следят за същото. Лоялните търговци ще бъдат обозначени със стикер "Честен търговец" Приемане на еврото: Как ще се променят цените?

Как ще обменяме от левове в евро?

След датата на въвеждане на еврото, тази валута ще теглим и от банкоматите. Безплатно и в неограничено количество левове ще се обменят от БНБ.

През първите 6 месеца от влизането на България в еврозоната обменът ще е безплатен и за кредитните институции и "Български пощи". Въвеждането на такса за услугата ще може от седмия месец след въвеждането на еврото у нас. Приемане на еврото: Къде да държим парите си, кога да обменяме - полезни съвети

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Приемането на еврото е шанс да станем по-богати

Дългият път към еврото: Ще се отложи ли влизането ни в еврозоната?

Защо еврото е изгодно за България?

Страната, която не прие еврото и остана богата

България и еврото: Има ли основания за тревога?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички