Приемане на еврото: Къде да държим парите си, кога да обменяме - полезни съвети


Приемане на еврото: Къде да държим парите си, кога да обменяме - полезни съвети
Снимка: iStock

91338

Българските власти възнамеряват и се надяват да наваксат забавянето в процедурите и страната ни да изпълни изискванията за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г. Вече е готов и националният план за въвеждане на еврото, разписана е концепцията на закон, подготвя се и информационна кампания.

С какво трябва да сме наясно преди влизането в "клуба на богатите"

Добре е българите да не бързат да обменят пари в брой преди официалния ден на въвеждане на еврото, тъй като покупката на новата валута може да включва разходи и такси. Докато 6 месеца след присъединяването обмяната на пари в брой ще бъде безплатна в банките и офисите на "Български пощи", след което може да бъде въведена такса. БНБ ще обменя безплатно монети и банкноти от лева в евро за неопределено време.

В рамките на месец, до 31 януари, плащанията ще могат да стават в лева и в евро, а след това единствената официална валута у нас остава еврото. Разкриха откога ще плащаме в левове и евро

През този период е бъде позволено да се плаща в двете валути, но търговците ще трябва да връщат рестото в евро. Така част от левовете в обращение ще бъдат обменени чрез търговците и лицата предоставящи услуги и ще се осигури още един обменен канал. След приемането на еврото: Какво ще се случи с пенсиите и заплатите?

Добре е гражданите да държат парите си в левове в банкови сметки и платежни институции, а не в брой заради автоматичното им превалутиране в евро от датата на членство в еврозоната. Кои са основните страхове на българите от приемането на еврото?

От датата на членство на България в еврозоната всички разплащателни сметки, по които се получават заплати и пенсии, депозитни и други сметки ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро. Следователно още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки само евро, независимо дали тегленето ще става чрез банкомат, ПОС терминал или в офис на банка. Кредит в евро или в лева: Кой ще е по-изгоден, щом влезем в еврозоната?

От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите плащания ще се извършват само и единствено в евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дългият път към еврото: Ще се отложи ли влизането ни в еврозоната?

Влизането на България в еврозоната се отлага с най-малко 2 години

Приемането на еврото ще ни донесе европейски заплати

Приемане на еврото: Как ще се променят цените?

България и еврото: Има ли основания за тревога?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички