Великобритания забрани най-голямата борса за криптовалути в света


Великобритания забрани най-голямата борса за криптовалути в света
Снимка: istock

5856

Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, получи сериозен удар от британския финансов регулатор (FCA). Институцията обяви, че компанията не може да извършва никаква „регулирана дейност” на територията на Великобритания, предава BBC. Освен регулаторът издаде предупреждение към потребителите относно Binance.com, съветвайки да бъдат внимателни относно реклами, които обещават висока възвръщаемост от инвестиции в криптоактиви.

Binance отговориха, че действията на FCA няма да имат „пряко влияние” върху услугите, предлагани чрез уебсайта Binance.com. Услугата за обмен и търговия на криптовалути на Binance не е базирана във Великобритания, което означава, че забраната няма да промени нищо за британците, които купуват и продават виртуални валути чрез уебсайта на компанията.

FCA не регулира криптовалутите, но изисква борсите да се регистрират пред тях. Binance няма регистрация пред регулатора и поради това няма право да оперира като борса във Великобритания.

Binance посочват, че взаимоотношенията с потребителите не се променят. „Предприемаме съвместен подход в работата с регулаторите и приемаме много сериозно задълженията, които трябва да спазваме. Активно сме в течение относно променящите се политики, правила и закони в това ново пространство”, посочват от Binance.

Binance.com е онлайн централизирана платформа, която предлага на потребителите широка гама финансови продукти и услуги, включително покупка и търговия на криптовалути, дигитални портфейли, фючърси, ценни книжа, спестовни сметки и дори кредитиране.

Binance Group понастоящем е регистрирана на Каймановите острови, докато Binance Markets Limited е клон, регистриран в Лондон. Компанията има няколко субекта по света, като Binance Group преди се подвизаваше в Малта.

Британският регулатор посочва, че Binance Markets Limited, което е собственост на Binance Group, няма право да осъществява никакви „регулирани дейности” без писменото разрешение на властите. Регулаторът също така подчертава, че нито едно предприятие, част от Binance Group, не притежава никаква форма на разрешение, регистрация или лиценз за извършване на регулирана дейност на територията на Великобритания.

Binance и регулаторите по света

Това не е първият път, в който Binance попада под регулаторен натиск. В САЩ, един от субектите на компанията, Binance Holdings, беше подложен на проверка от Комисията по ценните книжа и борсите, за съмнения, че нейни служители осъщестяват пране на пари и данъчни нарушения, сочи информация на Bloomberg.

Щатският регулатор издаде сходно предупреждение относно платформата до американските потребители през април.

Преди дни Binance обявиха, че се изтеглят от Онтарио, Канада, след като местният регулатор по ценните книжа, обвини няколко борси за криптовалути, включително Binance, че не са успели да отговорят на регулациите на провинцията. Заплаха ли е bitcoin за щатския долар?

В края на миналата седмица пък японската Агенция за финансови услуги предупреди Binance за втори път за три години, че оперира в страната без разрешение.

Една от услугите на Binance предлага на потребителите да използват местна валута за покупка на виртуални валути. В средата на юни тази година, Silvergate Bank, щатският партньор на Binance, реши да спре услугата си по депозирането и изтегляне на щатски долари, предоставяна на Binance, сочи информация на CoinDesk.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички