Възстановяването на Украйна струва близо половин трилион долара


Възстановяването на Украйна струва близо половин трилион долара
Снимка: iStock

1892

Възстановяването на икономиката на Украйна от пораженията, нанесени по време на руската военна инвазия преди близо две години се очаква да струва 486 млрд. долара, 2,8 пъти повече от очакваната икономическа продукция за 2023 г. Това сочат данните от ново проучване на Световната банка, ООН, ЕК и украинското правителство, публикувани днес и цитирани от Reuters.

Изследването представя оценка на щетите, нанесени от началото на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. до 31 декември 2023 г. В него се оценяват не само пораженията върху сгради и други обекти на инфраструктурата, но и въздействието на войната върху живота на хората и поминък, както и разходите за „възстановяването“ им, обяви Световната банка.

Оценката на щетите в Украйна е увеличена на 486 млрд. долара спрямо 411 млрд. долара, предвидени в проучването на Световната банка от март 2023 г. Нуждите от жилища оглавяват списъка с 80 млрд. долара, или 17%, следвани от нуждите от транспорт от 74 млрд. долара (15%) и търговията и индустрията с 67,5 млрд. долара, или 14%.

„486 млрд. долара са неизмеримо голяма сума и, разбира се, отразяват реалните нужди“, казва Аруп Банерджи, регионален директор на Световната банка за Източна Европа, въпреки че отбеляза, че високият процент на щетите, наблюдаван през първите месеци на войната се забави рязко.

Снимка: iStock

Директните щети от руската военна агресия възлизат на 152 млрд. долара. Те са съсредоточени предимно в областите Донецк, Харков, Луганск, Запорожие, Херсон и Киев.

Новата оценка изключва нуждите от реконструкция, които вече са изпълнени от държавния бюджет на Украйна или чрез партньори и международна подкрепа.

Описаните загубите са около 2 млн. жилищни единици – около 10% от общия жилищен фонд на Украйна – повредени или унищожени и 8400 км магистрали и други национални пътища, както и близо 300 моста.

Според доклада Украйна се нуждае от около 15 млрд. долара, за да покрие най-спешните приоритети за ремонт, възстановяване и реконструкция през 2024 г., от които около 5,5 млрд. долара са покрити чрез държавния бюджет и подкрепата на донорите.

Банерджи похвали украинското правителство, че е инвестирало „всеки цент, който е могъл“ от бюджета си, за да покрие разходите, включително социални трансфери, за да предпази гражданите от изпадане в крайна бедност. „Те смятат да предприемат и около 200 отделни реформи в управлението, енергетиката и други области“, казва той.

Снимка: iStock

„Тъй като става ясно, че войната ще е по-дълга, отколкото повечето от нас си представяха или се страхуваха... самите украинци (казват), че трябва да направим реформите, за да расте икономиката ни, да привлечем инвестиции от частния сектор... да увеличим нашите данъчни приходи“, казва Банерджи. „Украйна започва да поема много повече отговорност за собственото си бъдеще“.

По думите му украинската икономика се е оказала забележително устойчива пред лицето на войната. „Новината, че над 4 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции са се влели в Украйна през първите три тримесечия на 2023 г., показва, че чуждестранните инвеститори виждат добри възможности“, казва той.

„4 от 5 фирми продължават да работят в Украйна въпреки войната, като много от тях разчитат на цифрови операции или преместване на сайтове, за да останат в бизнеса“, добави Банерджи.

Към декември около 5,9 млн. украинци са останали разселени извън страната, спрямо 8,1 млн., отчетени при последната оценка на нуждите през 2023 г. Броят на вътрешно разселените лица също е спаднал до около 3,7 млн. спрямо 5,4 млн. милиона през пролетта на 2023 г.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Икономиката на Украйна се насочва към тежка 2024 година

ЕБВР удвоява кредитирането на Украйна

Как украинската икономика се справя с войната?

H&M отново отваря магазините си в Украйна

Колко струва войната на Украйна?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички