6000 евро глоба за пристигащите в Испания без PCR тест


6000 евро глоба за пристигащите в Испания без PCR тест
Снимка: iStock

5528

Испания заплашва с до 6000 евро глоба пристигащите от високорискови държави, които не са си направили тест за коронавирус. Освен солената глоба, желаещите да влязат на испанска територия ще бъдат задължени да се подложат на бърз тест за коронавирус. Това разкрива високопоставен държавен служител пред местни медии. В Европа засилват мерките срещу COVID-19

"Това са сериозни, възпиращи глоби. Не става въпрос за парите", казва пред телевизия Antena3 министърът на външните работи Аранча Гонсалес Лая. Министърът подчерта, че отрицателните PCR тестове ще бъдат задължителни за всички пътуващи от високорискови зони от 23 ноември.

Пътникът може да бъде помолен да представи резултата от теста по всяко време. Ще се изисква оригиналният документ, на испански или английски език, в хартиен или електронен формат.

Около 4800 души от общо 5,2 млн., които са посетили Испания от юли насам, са дали положителен резултат за коронавирус. "Въпреки че цифрите засега не представляват проблем, трябва да гарантираме, че те няма да създадат проблем и в бъдеще. Целта на мерките е изграждане на доверие и постепенно отваряне на зони за безопасно свободно движение", обясни Гонсалес Лая, цитирана от световните информационни агенции.

Десетки държави са сред районите с висок риск, включително САЩ, Германия, Франция, Белгия и Турция. В страната трябва да има средно над 150 заразени на 100 000 население, за да бъде обявена за рискова.

Списъкът с рисковите страни се изготвя от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и се актуализира на всеки 15 дни. От известно време България също е сред рисковите държави, след като заболеваемостта у нас скочи до 518 заразени на 100 000.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички