Белгия наложи още по-тежка блокада за 4 седмици


Белгия наложи още по-тежка блокада за 4 седмици
Снимка: iStock

5449

Белгия връща частичната блокада за четири седмици. Затварят се училищата, а някои магазини ще обслужват клиенти само след предварително заявен час, информира AFP. Решението е заради третата вълна на коронавируса в Белгия и скок на приетите в болница с коронавирус. Причината за ръста на инфекциите е новият британски вариант на Covid-19.

Премиерът на страната Александър Де Кро призна, че решението за "великденската пауза", е било взето трудно. Той свика днес спешно заседание на консултативния комитет, за да бъдат обсъдени бъдещите мерки. Пандемията е "голям урок по смирение за политиците, за всички", коментира Де Кро при обявяването на мерките.

Мерките влизат в сила от събота, 27 март и намерението е да останат до пълното отваряне на училищата и разхлабването на ограниченията на 19 април.

Магазините за несъществени стоки ще работят при нови правила и ще имат право да обслужват клиенти само след предварителна уговорка. Броят на допуснатите едновременно клиенти зависи от размера на магазина, но максимумът е 50 души. В търговския обект имат право да влязат заедно двама души от едно и също домакинство.

Магазините за хранителни стоки, хигиенни материали, дрехи, цветя и растения, телекомуникационни уреди и вестници, аптеките и книжарниците ще продължат да приемат клиенти без уговорка.

Бизнесите с близък контакт с клиенти - предимно фризьорските салони, студиата за татуировки и салоните за красота - ще бъдат затворени най-малко до посочената дата.

Новите правила предвиждат максимум до 4 души да се събират на публични места. Това изключва деца до 12-годишна възраст и по-големи семейства. Преди правилото беше не повече от 10 души. Затварянето на училищата ще започне седмица преди двуседмичната великденска ваканция. Детските градини остават отворени.

Остава задължителна дистанционната работа. Ще има "допълнителен контрол и по-строги санкции" за компании, които не спазват правилото. Работодателите трябва да водят регистър кой и кога ще присъства на работното си място. Публичната администрация също ще трябва да се придържа към правилата за дистанционна работа.

Без промяна остават правилата за вечерния час. Мярката е в сила между полунощ и 5:00 часа във Фландрия и Валония и от 22:00 часа до 6:00 часа за региона на столицата Брюксел. Забраната за несъществени пътувания ще остане в сила по време на великденските празници.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички