Британският щам на Covid-19 открит в 12 наши области


Британският щам на Covid-19 открит в 12 наши области
Снимка: iStock

5369

Британският вариант на коронавируса настъпва във все повече райони на страната, като вече го има и във Враца, Ямбол, Добрич, Кюстендил и Велико Търново. Така областите с новия щам на Covid-19 стават 12 или почти половин България, показват актуалните изследвания на Центъра по заразни и паразитни болести. Мутиралият щам на коронавируса вече е в 22 страни в Европа

Изследванията на пробите от Кюстендил доказват, че по-заразната мутация е у нас поне от края на миналата година, предава БНТ. Британският вариант на вируса беше открит у нас в края на януари, но се предполагаше, че у нас има заразени с него от много по-рано.  

От другата седмица в Центъра се очаква да заработи нов апарат, който ще позволи да се изследват повече проби. Ако до миналата седмица заразени с новия британски вариант бяха установени основно в Западна България, това вече се промени. Случаи има и в централната, и в източната част на страната - т.е. по цялата българска територия.

Най-много заразени с него има в столицата, но именно столичните лаборатории изпращат и най-много проби за секвениране. Има единични проби от други области, от Пловдив и Кюстендил, Добрич, Ямбол, от Самоков, от Софийска област няколко населени места, обясни проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По-заразен и по-смъртоносен: какъв е мутиралият Covid-19

101 са общо потвърдените за британската мутация проби до този момент. Заради твърде малкия брой изследвани - под 200, на този етап не могат да се правят категорични изводи за мащаба на разпространение на варианта на вируса. Освен това се изследват съмнителни за варианта проби, а не случаен процент от положителните за вируса.

Трябва да имаме предвид, че това са насочени изследвания, насочено сме търсили тези мутанти. Трябва много повече изследвания, ако може реално от 5 до 10% от положителните проби, каквото е изискването на Европейския център да бъде секвенирано, обяснява проф. Христова. 

Към този момент това е технически невъзможно - максималният капацитет на центъра е 96 проби седмично. Другата седмица обаче това ще се промени. Въвеждаме нова методика, нов апарат, с който поне 200 проби на седмица може да направим и повече дори, обясни проф. Христова. Изследваните до този момент проби не показват разпространение на някоя от другите значими мутации на вируса.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички