Брюксел забрани на страните членки да преговарят за ваксини


Брюксел забрани на страните членки да преговарят за ваксини
Снимка: European Commission

5010

"Страните от ЕС нямат право да водят паралелни преговори с шестте западни компании - доставчици на ваксини от списъка на ЕС и да сключват паралелни споразумения с тях за допълнителни доставки, всичко трябва да се прави само през Брюксел." Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел, предава ТАСС.

По думите ѝ "никой не може да води паралелни преговори или да се договаря за паралелни доставки. Разбрахме се да преговаряме с (6 западни) доставчици само заедно, в знак на солидарност с всичките 27 държави (от името на ЕС тези договори се сключват от Европейската комисия)".

В коментар за правото на страните от ЕС паралелно да купуват руската ваксина "Спутник V", която не влиза в списъка на ЕК, Фон дер Лайен подчерта, че тази ваксина първо трябва да бъде "напълно сертифицирана в ЕС".

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) е разширила договора си с Pfizer от 300 милиона на 600 милиона дози коронавирусна ваксина, като се очаква доставката на допълнителните дози да започне в края на 2021 г.

Европейската комисия предложи на държавите-членки на ЕС да закупят допълнителни 200 милиона дози от ваксината срещу COVID-19, произведена от BioNTech и Pfizer, с възможност за закупуване на още 100 милиона дози.

Това ще позволи на ЕС да закупи общо до 600 милиона дози от тази ваксина, която вече се използва в целия ЕС. Допълнителните дози ще бъдат доставени през второто тримесечие на 2021 г.

ЕС осигури широк набор от ваксини с различни технологии. Комисията договори до 2,3 милиарда дози от най-обещаващите потенциални ваксини за Европа и съседните ѝ държави. Освен ваксината на BioNTech-Pfizer, на 6 януари 2021 г. беше разрешена втора ваксина, произведена от Moderna. Очаква се скоро да бъдат одобрени и други ваксини. Този набор от ваксини ще даде възможност на ЕС не само да покрие нуждите на цялото си население, но и да достави ваксини на съседните държави.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички