България налага извънредни мерки срещу вируса


България налага извънредни мерки срещу вируса
Снимка: iStock

8083

България налага по-строги противоепидемични мерки – затваря молове, заведения, образователни институции и спира всички професионални сбирки и развлекателни събития с изключение на театрите.

Мерките влизат в сила от 27 ноември (петък) вечерта и ще продължат малко над 3 седмици до 21 декември, понеделник. Това обявиха няколко министри и членове на кризисния щаб на брифинг в Министерски съвет след редовното заседание на правителството.

Магазините в моловете няма да работят, отворени остават обектите, продаващи хранителни стоки, както и аптеките, офиси на банки, застрахователи, телеком оператори и места за платежни услуги.

Спират се посещенията в кафенета, сладкарници и заведения за хранене, като имат право само на доставки по домовете. Нощните заведения остават затворени.

Затварят всички образователни центрове и школи, училища, университети, детски градини и ясли. Те ще учат онлайн. Няма да работят и фитнесите, игралните зали и казината.

Спират се конгресните мероприятия, забраняват се всички развлекателни събития, с изключение на театрите, които ще работят при 30% заетост, а посетителите ще са с маски и спазвайки дистанция помежду си. Забранени са и екскурзиите в България и чужбина.

Извънредната епидемична обстановка в страната се удължава с 2 месеца до 31 януари, а не както беше предложено до края на март. В България няма да се въвежда вечерен час, нито забрана за излизане от вкъщи. Пътуването между градовете също е разрешено.

Храмовете, парковете и градините остават отворени. Кварталните магазини, фризьорски и козметични салони продължават да работят.

"Не става въпрос за затваряне по домовете. Целта е да се намали нивото на заболеваемостта и на смъртността. Това е абсолютно необходимо, за да може здравна система да удържи на натиска, който става все по-силен", каза председателят на кризисния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Мерките се вземат, за да се намалят до минимум контактите – заведения, молове, фитнеси са най-рисковите места. Затварянето им ще доведе до голям спад на рисковите контакти и ще даде резултат, убеден е ген. Мутафчийски.

Решенията за мерките се вземат безпристрастно на базата на факти и статистически данни, посочи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Въпреки затягането, ограниченията остават много по-леки от тези в други европейски държави.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички