ЕС забрани износа на ваксини за COVID-19 без специално разрешение


ЕС забрани износа на ваксини за COVID-19 без специално разрешение
Снимка: Getty Images/Guliver

4878

Европейският съюз спешно одобри механизъм, забраняващ износа на ваксини срещу новия коронавирус от негова територия без специално разрешение от страните членки на общността. Това се казва в изявление на Европейската комисия от Брюксел, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. 

"В опит да осигури навременен достъп до свързани с коронавирус ваксини срещу COVID-19 за всички граждани на ЕС и да се справи с настоящата липса на прозрачност при износа на ваксини извън ЕС, Европейската комисия днес прие мярка, изискваща такъв износ да подлежи на разрешение от държава-членка", се отбелязва в него. 

Документът обяснява, че приетият спешно механизъм изисква разрешение за износ на ваксини за COVID-19 извън ЕС до края на март 2021 г. "Тази схема се прилага само за износ от компании, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за обществени поръчки", добави ЕК. 

Комисията подчертава, че "тази мярка е целенасочена, пропорционална, прозрачна и временна". Освен това Европейската комисия изключва от тази схема доставката на ваксини за нуждаещите се съседни държави. 

"Ангажиран с международна солидарност, ЕС изключи от тази схема доставките на ваксини за хуманитарна помощ или предназначени за държави, управлявани от фонда COVAX, както и за нашите съседи", се казва в изявление на ЕК. 

В момента в Европейския съюз се разгръща конфликт, свързан с голямото намаляване на доставката на ваксини от американската компания Pfizer, която вече е сертифицирана в ЕС, както и със съобщението от AstraZeneca, че доставката на ваксини за ЕС през първото тримесечие на 2021 г. ще бъде намалена с 60%. Европейската комисия поиска обяснение от компанията и също така обяви намерението си да контролира всички доставки на ваксини, произведени от фабрики в ЕС извън общността.

Днес Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри употребата на коронавирусната ваксина, разработена от британско-шведската компания AstraZeneca и Оксфордския университет. "Комитетът по лекарствата за човешко здраве препоръчва издаването на временно разрешение за употреба на ваксината AstraZeneca за употреба при лица над 18-годишна възраст", ​​се казва в съобщението на регулатора. С това решение ЕМА препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички