Франция влиза в тежка карантина след Великден


Франция влиза в тежка карантина след Великден
Снимка: iStock

6039

Франция ще наложи пълна карантина, за да отблъснe третата вълна на коронавирусa, която заплашва да препълни болниците. Ограничителните мерки, които вече действат в 19 региона на страната, ще се прилагат в цялата страна от 6 април за поне един месец.

Въвежда се вечерен час - французите няма да могат да излизат от домовете си след 19:00 часа, освен по неотложни причини. Ще им е нужен специален документ, ако се отдалечават на повече от 10 километра от жилището си.

Детските градини и всички учебни заведения ще бъдат затворени, като се преминава изцяло на дистанционно обучение. Затварят и магазините, които не продават стоки от първа необходимост.

Мерките ще влязат в сила от слeдващия вторник, 6 април след великденския уикенд, по време на който французите ще могат да пътуват и да посетят близки и роднини. "Това е най-доброто решение за забавяне на разпространението на вируса. Ще изгубим контрол, ако не действаме сега", каза президентът Еманюел Макрон в телевизионно обръщение към нацията.

Британският вариант на Covid-19 вече циркулира из цяла Франция. "До момента епидемията е убила 95 337 души, а интензивните отделения в най-тежко засегнатите райони са на предела на възможностите си", каза Макрон и предупреди, че жертвите на COVID-19 в страната скоро може да достигнат 100 000.

Вчера Франция регистрира 30 702 нови случая на коронавирус за 24 часа, с които заразените станаха общо над 4,5 милиона. Болниците са близо до колапс. За денонощие са хоспитализирани 188 души, с което достигнаха общо 28 510. 5072 са в интензивни отделения и реанимации, което е най-високият брой от средата на ноември 2020 г., когато бе наложена втора блокада в страната.

Здравният министър Оливие Веран обеща пред парламента да не се стига до ситуация, в която лекарите да трябва да избират кои пациенти да спасят.

Малко по-рано днес кметът на Париж Ан Идалго коментира по телевизията, че училищата трябва да бъдат затворени, за да се ограничи разпространението на коронавируса. "Мисля, че училищата трябва да бъдат затворени", каза Идалго часове преди правителството да обяви новите ограничения.

Френските власти ще засилят контрола върху обществения ред, за да предотвратят незаконни масови събирания по време на локдауна. "Няма да позволим на хората да унищожават общи постижения. Ще бъдат засилени контролът и санкциите, за да се ограничат незаконните събирания и консумацията на алкохол", каза Макрон.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички