Германия се готви да удължи карантината


Германия се готви да удължи карантината
Снимка: iStock

4114

Германия ще удължи мерките си за ограничаване на пандемията от COVID-19 до 20 декември, според висши политици и проект на предложение, с който разполага Reuters. "Всичко сочи към факта, че настоящите ограничения трябва да бъдат удължени за известно време след 30 ноември", каза финансовият министър Олаф Шолц пред Bild am Sonntag.

В страната е наложена едномесечна "мека карантина" от началото на ноември, за да задържи втората вълна на COVID-19, която обхвана голяма част от Европа, но броят на заразените не намалява. Германия можела да стигне 400 000 заразени на ден

Баровете и ресторантите са затворени, но училищата и магазините остават отворени. Частните събирания са ограничени до максимум 10 души от две домакинства, като се предвижда броят им да бъде намален до 5 души. Засега не е ясно кои от 16-те германски федерални провинции ще подкрепят удължаването на карантината.

В идеалния случай мерките ще бъдат удължени с 3 седмици, което означава, че ще приключат на 20 декември. "Вълната е разбита, но за съжаление броят на новите инфекции не намалява. Вместо това отделенията за интензивно лечение продължават да бъдат затрупани, а броят на починалите нараства", казва лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер пред неделния Bild.

Според него кината, баровете и хотелите ще трябва да останат затворени и трябва да има забрана за фойерверки и алкохол в навечерието на Нова година на големите обществени площади.

Канцлерът Ангела Меркел ще се срещне с ръководителите на провинциите на 25 ноември, за да обсъди дали да наложи допълнителни ограничения, или да разшири сегашните.

Колко ще изгуби Германия заради втората карантина

Ако карантината бъде удължена, финансовата подкрепа за засегнатите предприятия ще трябва да продължи, но изплащането на обезщетенията (в размер на 75% от загубените приходи) вероятно ще създаде проблем с европейското законодателство в областта на конкуренцията. "Но става въпрос за опазване на поминъка, така че трябва да действаме по прагматичен, небюрократичен и умен начин", призова Олаф Шолц.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички