GlaxoSmithKline и CureVac разработват ваксина за COVID-19 от ново поколение


GlaxoSmithKline и CureVac  разработват ваксина за COVID-19 от ново поколение
Снимка: iStock/Guliver

2284

Британската фармацевтична група GlaxoSmithKline (GSK) и германската биотехнологична компания CureVac обявиха в сряда плановете си за съвместно разработване на коронавирусна ваксина с потенциал за противодействие на многоварианти щамове на COVID-19.

„Програмата за разработка ще започне незабавно, като целта е да бъде въведена ваксината през 2022 г., подлежаща на регулаторно одобрение“, се казва в съвместно изявление. 

GSK също ще подкрепи производството тази година на до 100 милиона дози от първото поколение ваксина за COVID-19 на CureVac. 

Сътрудничеството, основаващо се на съществуваща връзка, цели да се разработят следващото поколение ваксини за COVID-19 "с потенциал за многовалентен подход за справяне с множество нововъзникващи варианти в една ваксина". 

Двете компании отбелязаха, че "увеличаването на нововъзникващите варианти с потенциал за намаляване на ефикасността на ваксините за COVID-19 от първо поколение изисква ускоряване на усилията за разработване на ваксини срещу нови варианти, за да бъде една крачка напред от пандемията". 

Главният изпълнителен директор на GSK Ема Уолмсли заяви, че "ваксините от следващо поколение ще бъдат от решаващо значение в продължаващата борба срещу COVID-19". 

"Ние сме много доволни да надграждаме съществуващите ни отношения с GSK с ново споразумение," каза изпълнителният директор на CureVac Франц-Вернер Хаас. „С помощта на доказаната експертиза на GSK в областта на ваксините ние се подготвяме за справяне с бъдещите здравни предизвикателства с нови ваксини.“

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички