Италия с нови строги правила за пристигащите


Италия с нови строги правила за пристигащите
Снимка: iStock

5542

Пристигащите в Италия от страни от ЕС ще трябва да носят със себе си резултати от тест за коронавирус и да преминат 5-дневна карантина при пристигане. Това важи както за италианците, така и за останалите европейски граждани. Пристигналите от чужбина трябва да направят повторен тест за Covid-19 след 5 дни самоизолация. Италианският здравен министър Роберто Сперанца ще подпише заповедта за това в рамките на днешния ден, съобщи агенция ANSA.

Досега повечето пристигащи европейски граждани трябваше да покажат отрицателен тест, направен до 48 часа преди да влизането в Италия, докато карантината се прилагаше само за хора, идващи от страни извън блока.

Задължителна е двуседмичната карантина за всички пристигащи от страни извън ЕС и Шенгенското пространство. Освен това можете да посетите Италия само по причини, свързани с работни задачи или необходимост от медицинско лечение или обучение. Туризмът в страната е официално забранен, както и движението на жители между различните области. Редица държави са в т. нар. Черен списък, влизането от тях е забранено поради неблагоприятната епидемиологична ситуация.

Голяма част от Италия остава под строги ограничения, тъй като се бори със смъртоносна трета вълна от коронавирус, като в цялата страна предстои блокиране през тридневния Великденски уикенд, започващ тази събота.

В същото време, според италианските медии, някои италианци заминават в чужбина на туристически пътувания. Една от популярните дестинации е Испания, където е достатъчно европейските посетители да направят тест за коронавирус. Този факт предизвиква противоречия в Италия, където всички туристически структури са принудени да останат затворени.

"Не мога да напусна общината си, но мога да отлетя до Канарските острови - това е абсурдно", казва пред вестник Corriere della Sera Бернабо Бока, ръководител на федерацията на италианските хотелиери.

Все пак италианските власти призовават хората да избягват всякакви задгранични пътувания, освен ако не е абсолютно необходимо. Съседните Австрия и Швейцария вече налагат карантина на пътници, пристигащи от други части на Европа. В Германия режимът е по-облекчен - в страната се влиза само с отрицателен тест за Covid-19.

Италия беше първата европейска държава, която се сблъска с пълната сила на пандемията и официално регистрира повече от 108 000 смъртни случая от Covid-19 досега. В понеделник бяха регистрирани още 13 000 новозаразени и 417 жертви.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички