Израел и Великобритания стартират мащабни проверки за антитела


Израел и Великобритания стартират мащабни проверки за антитела
Снимка: iStock

3665

Израел започна тестване на децата над 3 г. за антитела срещу COVID-19, а Великобритания - на цялото население. Така Израел  търси информация за броя на неваксинираните младежи, които са развили защита срещу коронавирус преди новата учебна година, а Великобритания опитва да придобие по-добра представа за имунния отговор на вируса. Атанас Мангъров: Естествено придобитият имунитет е много по-мощен от изкуствения

Въпреки нарастващите ежедневни инфекции, причинени от силно предавания вариант Делта, израелското правителство настоява, че иска да избегне трудностите и затрудненията в развитието, причинени от затварянето на училища.

Израел вече започна да ваксинира деца на 12 и повече години.

Националното серологично проучване е фокусирано върху ученици на възраст между три и 12 години, които все още не отговарят на условията за ваксинация, т.е. близо 1,5 милиона деца. То има за цел да открие колко деца са развили силна защита с антитела срещу коронавирус след нерегистриран или латентен случай, информира образователното министерство.

Тези деца с достатъчно антитела няма да бъдат принудени да бъдат поставени под карантина, когато са изложени на контакт с пациент с коронавирус, което е насочено към ограничаване на смущенията в учебната година.

В изявление в неделя от община Йерусалим, в което се обявява "най-голямата серологична операция на Израел", кметът Моше Леон призова родителите да доведат децата си за безплатния 15-минутен тест, правен чрез убождане на пръст. Проучването се провежда съвместно от министерствата на здравеопазването и образованието и от армията, откъдето потвърдиха пред AФП в неделя, че операцията за тестване на антитела е започнала, предаде БГНЕС.

Пилотна програма, проведена миналата седмица, фокусирана предимно върху ултра-православни еврейски общности, установи, че приблизително една пета от децата са развили антитела, съобщи армейското радио в неделя.

Генералният директор на министерството на образованието Игал Словик заяви миналия месец, че затварянето на училищата миналата година причини "емоционални и социални щети" на учениците. 

"Заключванията и дистанционното обучение предизвикаха 44 % увеличение на препоръките за диагностика на суициден риск", наред с други въздействия, каза той. Израел беше една от първите страни, които започнаха ваксинация в средата на декември чрез споразумение с Pfizer/BioNTech за получаване на милиони платени дози ваксини в замяна на обмен на данни за тяхната ефективност.

Кампанията във Великобритания

Великобритания започва кампания по национално наблюдение на антитела, съобщи Министерството на здравеопазването и социалните грижи на страната в неделя.

На около 8 000 доброволци на ден ще бъдат изпращани комплекти за домашно изследване за антитела срещу COVID-19 от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство. Тестовете за антитела могат да покажат кой може да е преболедувал COVID. Антителата могат да се развият и след получаване на ваксината срещу COVID, съобщи Politico, предаде БГНЕС.

Програмата има за цел „да подобри разбирането за защитата, осигурена от антитела, генерирани след инфекция и ваксинация срещу COVID-19“, се казва в изявление на ведомството.

Тези, които имат положителен тест за коронавирус и регистрират резултата в мобилното приложение „Тест и проследяване“ на Националната здравна служба, ще получат възможност да участват в проучването, но всички възрастни се насърчават да се регистрират.

Здравният министър Саджид Джавид подчерта удобството на инициативата, като заяви, че ще бъде „бързо и лесно да участвате“.

Изследването ще бъде достъпно за хора в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, както и в Англия.

Участниците ще трябва да си правят два теста, един веднага след положителна диагноза COVID и друг 28 дни по -късно, за да се измери разликата в наличието на антитела във времето.

Правителството се надява, че резултатите от изследването ще позволят по-добра представа за имунния отговор на различни видове ваксини и варианти на вируси. Твърдение: Преболедувалите COVID-19 имат имунитет за десетилетия

Правителството подчертава, че за първи път тестовете за антитела са достъпни за широката общественост.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички