Израел започна да ваксинира деца между 5 и 11 г. срещу Covid


Израел започна да ваксинира деца между 5 и 11 г. срещу Covid
Снимка: Getty Images/Guliver

2446

Израел започна кампания по ваксинация срещу Covid за деца на възраст от 5 до 11 години, като с това стана една от първите страни след Съединените щати, която намали възрастта за ваксинация с цел да ограничи пандемията. Китай започва да ваксинира деца на 3-годишна възраст

Израелското правителство планираше да започне кампанията за ваксинация във вторник с надеждата да предотврати възможна пета вълна, но първите дози бяха приложени на деца в понеделник вечер, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

„Съпругът ми и аз сме наистина развълнувани, че ще бъдем първите с ваксинирани деца“, вълнува се Кейти Бар Шалом, 47-годишна майка. Докато екип на АФП й взима интервю, в кабинета зад нея ваксинират детето й с препарата на Пфайзер.

„Знаем, че трябва да бъдем ваксинирани, за да позволим връщане към нормалността“, добави Шалом, казвайки, че иска да избегне нови карантини и да сведе до минимум риска от заразяване в училище, което е в центъра на много случаи през последните дни в Израел. Израел отвори границите за ваксинирани, но не за всички

„Нормално е да се колебаете, не е лесно да вземете решение за ваксинация на детето ви, но след като се консултирахме с данните и прочетохме информация за милионите деца, ваксинирани в Съединените щати, взехме решение да разрешим децата ни да бъдат ваксинирани“, каза Хели Наве, друга майка, в същата клиника.

Израел е една от първите държави в света, които стартираха мащабна кампания за ваксинация благодарение на споразумение с фармацевтичния гигант Pfizer - компанията предоставя милиони ваксини, а в замяна на това получава широкомащабен обмен на данни за ефекта на ваксините.

Кампанията доведе до пълен цикъл на ваксинация с две дози на повече от 5,7 милиона от около 9 милиона израелци, или повече от 80% от възрастните.

По-късно властите в страната започнаха и кампания за бустерна доза, която е сложена вече на над 4 милиона души. Куба започна да ваксинира 2-годишни деца срещу Covid

За да промотира кампанията за ваксинация на деца, премиерът Нафтали Бенет ще ваксинира малкия си син във вторник  в клиника в предградията на Тел Авив.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички