Карантината ще е 2 пъти по-кратка, нощните заведения остават затворени


Карантината ще е 2 пъти по-кратка, нощните заведения остават затворени
Снимка: Министерски съвет

11029

Правителството официално удължи извънредната епидемична обстановка до 30 юни 2020 г., а правилата през този период са посочени в 4 нови заповеди, издадени от здравния министър Кирил Ананиев.

Всички нощни заведения – дискотеки, пиано барове, нощни барове и клубове остават затворени до 30 юни. Дотогава са забранени и груповите празненства на закрито с повече от 10 души: сватби, балове, кръщенета и други.

Спортните мероприятия на открито и закрито са разрешени, но при 50% заетост на местата, а зрителите трябва да са най-малко през една седалка или на разстояние от 1,5 м.

Същото важи и за конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за културно-развлекателни мероприятия – театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

Задължителната карантина при заразените с COVID-19, както и контактните им лица, се намалява наполовина от 28 на 14 дни. След изтичането на двуседмичната домашна изолация, хората могат да излизат навън, ако са дали отрицателен PCR тест.

Всички пристигащи у нас от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване. Карантината отпада за пристигащите от Ирландия, Испания, Малта и Италия след 14 юни.

Маските на закрито остават, трябва да пазим дистанция

Маските и покривалата за лице остават задължителни в обществения транспорт, аптеките и болниците. На всички други обществени места (магазини, молове и т.н.) носенето на маска е само препоръчително.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички