Класация: Кои са най-добрите болници в света


Класация: Кои са най-добрите болници в света
Снимка: Getty Images/Guliver

8446

През последните пет години Newsweek, в партньорство с фирмата за данни Statista, направи класация на най-добрите болници в света, съобщава Евронюз.

По отношение на методологията, изследването на Newsweek анализира 2300 болници в 28 държави и изброява 250-те най-добри. Списъкът включва и специализирани болници и сравнява претендентите по отношение на научните изследвания, иновациите, стандарта на обслужване и устойчивостта. Страните са избрани въз основа на определени фактори, включително стандарт на живот, продължителност на живота, население, брой болници и наличие на данни, обяснява БГНЕС.

Над 80 000 медицински експерти са участвали в онлайн проучване, като са взети предвид и мненията на пациентите. Освен това в резултатите е взета информация от показатели за качество, като например хигиенни оценки.

Според Newsweek, "най-добрите болници в света постоянно привличат най-добрите специалисти и осигуряват най-добрите резултати за пациентите, както и най-важните нови терапии и изследвания.От всички болници в света сравнително малко могат да правят всички тези неща година след година".

ОЩЕ: Идея заради плашещи финансови данни: С плащания от акцизи държавата да осигури здравеопазването ни

Съгласно изследването най-добрите болници на континента се намират в Швеция, Германия и Франция, които заемат първите места в крайната европейска класация.

6. Шведската Karolinska Universitetssjukhuset в Солна зае 6-о място в общото класиране, като постигна най-високи резултати в Европа. Университетската болница работи със студенти по медицина и професори от известния Каролински институт и самостоятелно осигурява най-голям дял от академичните медицински изследвания в страната.

7. Charité - болницата, свързана с Universitätsmedizin Berlin - се класира на 7-мо място в общото класиране. Това е една от най-големите университетски болници в Европа и в нея са работили над половината от носителите на Нобелова награда за медицина и физиология в страната. Тя се гордее и с това, че е един от най-големите работодатели в столицата на Германия. В нея беше приет на лечение Алексей Навални след опита да бъде отровен.

8. Парижката AP-HP - Hôpital Universitaire Pitié Salpêtrière се класира на 8-мо място. Тя е международно призната за своите изследвания в областта на различни състояния - от заболявания на нервната система, през онкология и онкологични заболявания, до спешна помощ и грижи за възрастните хора.

Като цяло европейските държави с най-много болници, класирани на първо място, са Германия, Швейцария и Франция.

Първите четири места в списъка на Newsweek и Statista са доминирани от болници от САЩ.

1. На първо място е клиниката "Майо" в Рочестър, Минесота. Ако някога сте търсили симптоми в Гугъл, има вероятност да сте чували за клиниката "Майо", тъй като в нея има статии и съвети за почти всяко заболяване.

2. На второ място "Нюзуик" посочва клиниката "Кливланд" в Охайо, на трето - болницата "Масачузетс Дженерал" в Бостън, а на четвърто - болницата "Джон Хопкинс" в Балтимор.

Като цяло САЩ заемат 10 места в първите 25 и 46 от общо 250-те изброени болници.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички