Кметът на Благоевград отказва да затвори града


Кметът на Благоевград отказва да затвори града
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

5879

Затваряне на Благоевград ще е необмислено и прибързано и ще създаде повече проблеми, отколкото позитиви. Това заяви кметът на града Румен Томов, който е твърдо против предложението за пълен локдаун. Какви са действащите забрани в града

"За бизнеса и хората в Благоевград едно подобно затваряне ще бъде пагубно. Много хора ще останат без работа и респективно без доход, бизнесът няма да се справи с още една пауза, която ще нанесе тежък икономически удар", предупреди Томов.

Идеята за карантина и вечерен час дойде от комисията за борба с Covid-19 в Общинския съвет. Тя препоръча 3-седмичен "локдаун", в който да работят само аптеки, магазини за храна, бензиностанции и банки, а учениците да не могат да излизат след 20:00 часа.

Съветниците смятат, че строгите мерки ще ограничат ръста за заболелите в Благоевград, който е една от най-критичните точки в страната - има множество заразени, включително и медици, а болниците са претоварени - заети са над 60% от леглата за лечение на COVID-19.

"От МВР се изказаха, че не е необходим вечерен час, защото градът и без друго е пуст. Хората от работа се прибират вкъщи", обясни кметът и припомни, че общинските съветници нямат правомощия да налагат каквито и да е забрани.

Градоначалникът призова благоевградчани да спазват мерките и припомни тезата на вицепремиера Томислав Дончев, че трябва да се намери тънката линия на баланс между здравето и икономиката. "Хората трябва да спазват дисциплина и да се съобразяват с мерките на Националния щаб, за да предпазят здравето си и това на близките си, но нямат нужда от допълнителни финансови притеснения", убеден е кметът.

Според Томов в региона са регистрирани доста заразени хора, защото е граничен с две други държави и се правят повече тестове, отколкото в страната. Той смятам, че пикът на заразата в общината е отминал, съдейки по цифрите.

Кметът опроверга позицията на общинските съветници, че няма система, която в реално време да разполага с информация за натовареността на болниците и свободните легла. Това се координира със спешната помощ. Той съобщи, че в общинската болница по онкология също се разкрива Covid сектор през следващата седмица.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички