Можем ли да се заразим с коронавирус при онлайн пазаруване?


Можем ли да се заразим с коронавирус при онлайн пазаруване?
Снимка: iStock

4544

Избухването на COVID-19 в логистичен център на една от най-големите компании за онлайн търговия в Южна Корея предизвика безпокойство дали вирусът може да бъде предаден чрез доставки на пакети, пише Reuters.

Кой е заразен?

Повече от 117 случая на COVID-19 са били свързани със склада близо до Сеул, притежаван от най-големия онлайн търговец в страната – Coupang. Няма случаи, свързани с доставки, а южнокорейските здравни служители определят като нишожна вероятността от заразяване чрез пратките.

Макар че инфектирането чрез докосване на повърхността на кутии или опаковки с мехурчета, пипани от заразен работник в логистичния център, може да е обезпокоително, Корейският център за контрол и превенция на заболяванията посочва, че предаването по този начин е малко вероятно.

"Досега в света не е имало прецедент на предаване (на вируса) от доставените пакети", заяви заместник-министърът на здравеопазването Ким Ганг-Лип на брифинг.

Но здравните власти и специалистите по инфекциозни заболявания не са изключили възможността от заразяване, ако човек докосне очите, носа или устата си след като е пипал заразен пакет.

Заразени повърхности

Световната здравна организация (СЗО) цитира лабораторни изследвания, които установяват, че коронавирусът, който причинява болестта COVID-19, може да се запази до 24 часа върху картон и 72 часа върху пластмаса и неръждаема стомана.

Ким Уо-Джо, професор по инфекциозни болести в болницата на Университетската болница Гуро в Корея, заяви, че вирусът може да оцелее и върху повърхности като обвивка с мехурчета.

"Вирусът може да издържи до 24 часа върху картон и над 3 дни върху твърди повърхности като неръждаема стомана. Все още няма проучвания за опаковките с мехурчета, но (периодът) може да е нещо средно между този при картона и неръждаемата стомана", казва той.

Опасности при бързите доставки

Много от компаниите за електронна търговия на Южна Корея са известни със своите супер бързи доставки, пристигащи за по-малко от 24 часа. Както Coupang, така и Market Kurly, в чиито логистични центрове има заразени, предоставят бързи услуги за доставка на хранителни стоки.

Според някои експерти това може да повиши риска от разпространение на вируса, тъй като пакетите не седят дълго.

"Трябва да вземем предвид температурата и влажността на опаковката, но има вероятност от инфекция, тъй като те я опаковат за една нощ", обяснява Шин Хюн-шик, водещ експерт по инфекциозни заболявания и президент на Корейското дружество за зоонози.

Въпреки това Ки Мо-ран, професор по борба с рака и здравето на населението в Националния раков център, заяви, че не е толкова лесно да се замърси опаковката и хората трябва са в безопасност, стига да мият ръцете си.

"Само малко количество вирус не е толкова заразно ... дръжките на обществена тоалетна могат да бъдат по-опасни", посочва той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички