Над 40% от заразените с коронавирус са безсимптомни


Над 40% от заразените с коронавирус са безсимптомни
Снимка: iStock/Guliver

6698

Сред хората с потвърдена диагноза COVID-19 има около 40% безсимптомни. Това означава, че двама от всеки петима души, заразени с коронавирус не проявяват симптоми на заразата. До този извод стигат учени от Пекинския университет в публикувана обзорна статия в списание JAMA Network Open, в която са обобщени резултатите от 95 проучвания за оценка на дела на безсимптомните носители на SARS-CoV-2. Изобретиха защитна маска, светеща при наличие на коронавирус

Прегледът включва кръстосани и кохортни проучвания, както и серии от случаи, публикувани на китайски или английски език. В изследването са включени данни за общо над 29 милиона души, предаде БГНЕС.

Кумулативният процент на безсимптомни инфекции в изследваната популация е 0,25%. Отделно са анализирани следните групи: обитатели на старчески домове (4,52%), пътници на авиокомпании и круизни кораби (2,02%), здравни работници и пациенти на болници с общо предназначение (0,4%) и бременни жени (2,34%). Сред лицата с потвърден COVID-19 безсимптомните носители са 40,5%.

Авторите отбелязват, че в по-голямата си част тези пациенти не са потърсили медицинска помощ и не са могли да бъдат открити чрез скрининг на температурата. Почти всички от тях са открити или чрез масови тестове в тесни рискови групи, или чрез контактни проверки около болните. Така че вероятно процентът на безсимптомните носители всъщност е много по-висок.

Като се има предвид, че вирусният товар в горните дихателни пътища през първите дни след заразяването при безсимптомни пациенти е сравним с този при заразени със симптоми, е необходимо масово тестване, за да се контролира разпространението на коронавируса, казват изследователите.

Освен това, според учените, идентифицираните безсимптомни носители трябва да спазват всички ограничителни мерки по същия начин, както и пациентите със симптоми, а техните контакти също трябва да бъдат наблюдавани. Създадоха уред, откриващ коронавирус по дъха

"Високият процент на безсимптомни заразени лица показва потенциалния риск от предаването им в общността. Необходим е скрининг за асимптоматичната инфекция, особено в страни и региони, които вече успешно контролират разпространението на SARS-CoV-2. Асимптоматичните инфекции трябва да се контролират по същия начин, както потвърдените инфекции, включително изолиране и проследяване на контактите", пишат авторите.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички