Създадоха уред, откриващ коронавирус по дъха


Създадоха уред, откриващ коронавирус по дъха
Снимка: iStock/Guliver

7735

Учени от Института по автоматизация и електрометрия към Сибирския филиал на Руската академия на науките съвместно с иновационна компания от Новосибирск разработиха компактен газоанализатор, който открива наличието на коронавирус у хората по дъха им, съобщава Сибирският филиал на Руската академия на науките „Наука в Сибир“, предаде БГЕНС. Мобилен детектор засича коронавирус чрез пот

"Газоанализаторите Healthmonitor могат да откриват по дъха заболявания на дихателната система, някои заболявания на стомашно-чревния тракт, да диагностицират диабет и COVID-19. В случая с коронавируса точността на анализа е 90-95% и варира в зависимост от щама. Необходимо е само да дишате в тръба. Резултатът се получава почти веднага", се казва в доклада.

От института обясниха, че иновативният газоанализатор работи на базата на метода на оптичната емисионна спектрометрия, за който е разработена специална невронна мрежа.

"Ние не използваме класически спектрален анализ за директно класифициране на спектрите, тъй като биомаркерите на COVID-19 все още не са напълно проучени. До момента са идентифицирани общо повече от пет, като зависимостта е нелинейна. Затова само невронната мрежа може да постави най-точната диагноза", казва Александър Кугаевских, изследовател в Сибирския филиал на Руската академия на науките.

Тази апаратура вече е инсталирана на летища и в някои търговски центрове в рамките на тестване, а в края на януари 2022 г. няколко газоанализатора ще бъдат пуснати в експлоатация в някои московски клиники за получаване на медицински сертификат. Изобретиха ваксина - спрей срещу COVID-19

"Основното предизвикателство е да се събере голям надежден набор от диагнози. Всички проучвания за диагностика на издишването се основават на проби от 20-25 души. От друга страна, нашата работа по диагностицирането на COVID-19 се основава на повече от 300 потвърдени диагнози", казва Кугаевских.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички