Няма да има локдаун и задължително ваксиниране в Гърция


Няма да има локдаун и задължително ваксиниране в Гърция
Снимка: iStock

7361

Гърция няма да въвежда нито национален локдаун, нито задължително ваксиниране въпреки призивите на лекарите, заяви здравният министър Танос Плеврис. Властите мобилизират частни клиники и лекари в северните райони на страната, където ваксинираните са под средното ниво на страната. Гърция пуска само ваксинирани в кина и ресторанти

Критично висок е броят на новозаразените в Северна Гърция, като интензивните отделения останаха без свободни места, съобщават от болниците в Солун. По спешност правителството осигури допълнително 260 легла в частните клиники в Солун, Волос и Лариса. Обсъжда се мобилизиране на частни лекари със специалност, необходима за Covid отделенията, предава БНР.

Кметът на Серес поиска да се наложат още по-строги мерки в областта заради растящия брой на заразените. Солун, Драма, Кавала, Александруполис са с много заразени и хоспитализирани. Очаква се в тези райони да се въведат локални строги противоепидемични мерки.

Повечето лекари, които работят на първа линия, вече смятат, че и ваксинираните трябва да се тестват периодично. Никос Каправелос, главен лекар в една от солунските болници, заяви, че "или всички ще се ваксинират, или ще потънем заедно."

Въпреки констатациите на комисията за контрол на пандемията, министърът на здравеопазването Танос Плеврис е категоричен, че няма да бъде въведено задължително ваксиниране. Засега имунизацията е задължителна само за медицинските специалисти. Гърция наложи задължителна ваксинация, зверски санкции за отказалите

Проф. Никос Дзанакис дори призова да се изпратят лекари по домовете на възрастните хора, за да ги убеждават да се имунизират. "Ако не ги ваксинираме, ще ги изгубим", категоричен е специалистът. Той прогнозира увеличаване на заразените и починалите през ноември.

Неваксинираните студенти недоволстват срещу здравните мерки, тъй като се чувстват дискриминирани. Те твърдят, че ограничителните мерки, като тестване по два пъти на седмица и дори разделно посещаване на лекции, библиотеки и общежития, са във вреда на образованието. От другата страна са преподавателите, които искат от министъра на здравеопазването временно да затвори университетите и да се премине на дистанционно обучение. Новите мерки за неваксинирани в Гърция ще важат и за туристите

Преди няколко дни премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че няма да се въвежда национален локдаун. Икономиката няма да издържи, а и хората са уморени и не спазват ограниченията, смятат експертите.

На границата гръцките власти тестват всички влизащи от 41 страни, сред които и България.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

На кафе или ресторант в Гърция: Само с ваксина или отрицателен тест

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички