Строги мерки и вечерен час в Солун и Халкидики


Строги мерки и вечерен час в Солун и Халкидики
Снимка: iStock

6662

Почти цяла Северна Гърция се преминава от днес в "червена" зона, включително Солун и Халкидики, където напоследък има увеличение на случаите.

Това означава налагане на мини карантина и вечерен час, забраняващ да се излиза от 01:00 вечерта до 06:00 сутринта, освен по работа и сериозни здравословни причини. Забранява се и музика в заведенията. Забраната ще важи също и за Лариса и Килкис.

Според лекарите неспазване на дистанция и движение навън без маски са причините, довели до разпространението на вируса. Нисък е броят на ваксинираните в сравнение с други области на страната, съобщават здравните власти.

Втора седмица със същите ограничения са още области в близост до границата с България - Ксанти, Кавала и Драма. Условията за влизане в Гърция не се променят, но властите предупреждават да се спазват ограниченията, наложени в северната част на страната. Гърция тества на границата всички неваксинирани или преболедували

Ситуацията в Северна Гърция буди тревога, тъй като нивото на ваксинация е по-ниско, като в същото време се регистрират повече случаи. Средната възраст на новозаразените е 39 години. Прогнозите са че предаването на заразата ще се увеличи сред неваксинираното население. Как ще ползват обществен транспорт неваксинираните в Гърция

В южната ни съседка действат строги ограничения, особено за неваксинирани. Влизането във вътрешните части на кафенета, барове, ресторанти, нощни клубове, както и в спортни зали е разрешено само за ваксинирани и за преболедували COVID-19 през последните 6 месеца. Гърция пуска само ваксинирани в кина и ресторанти

Пета вълна на COVID пандемията очакват гръцките власти до края на октомври, като експертите смятат, че до края на годината 44 на сто от заразените ще са деца. През вчерашният ден половината от случаите са деца. Последните 24 часа в страната са регистрирани 2187 заразени и 44 починали.

Почти 60 на сто от гражданите на Гърция са напълно ваксинирани, сочат официалните данни. 6,6 милиона души са преминали пълния ваксинационен цикъл или 57,7 на сто от цялото население на страната.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички