Нова блокада в Сърбия заради Covid-19


Нова блокада в Сърбия заради Covid-19
Снимка: Getty Images

6165

Сърбия влиза в поне 5-дневна пълна блокада заради влошаващата се ситуация с епидемията от Covid-19 в страната. От утре, 17.03 до понеделник, 22.03 в страната ще бъде затворено всичко, освен хранителни магазини, аптеки и бензиностанции, но няма да бъде налаган полицейски час. Сърбия наложи жестоки ограничения заради коронавируса

"Необходимо е допълнително да забавим живота в Сърбия, за да може цифрите на новозаразените да се стабилизират. Това е преди всичко подкрепа за нашите здравни работници и за здравния сектор", добави Бърнабич, цитирана от сръбски медии.

Решението за локдауна е компромисно, тъй като ограниченията са наложени след продължителни дискусии. Медицинските експерти в Кризисния щаб са настоявали мерките да продължат най-малко 14 дни. "Опитахме се да съчетаем 3 неща: здравната система, икономиката и психичното здраве на хората, защото е трудно за всички нас да живеем в такива ненормални условия повече от година", каза премиерът на Сърбия.

Досега сръбските власти залагаха на епизодични локдауни, основно през уикендите, а през седмицата основните услуги работеха. Борбата с коронавируса е невъобразимо скъпа, заради тестовете, лекарствата и всички методи на лечение, които се прилагат. Ако бюджетът не се пълни, няма да има пари за всичко това, подчерта сръбският премиер. Сърбия затегна мерките, иска маски навсякъде

"Ако не правехме компромиси, или икономиката щеше да се срине или здравната система щеше да се сгромоляса. Така всички успяваме да оцелеем. Имаме много разгорещени дискусии, но продължаваме да настояваме и да правим компромиси в правилна посока", обясни Бърнабич.

По думите ѝ ваксинацията е единственият начин за излизане от кризата. "Очакваме масовата ваксинация да започне да дава резултати в следващите седмици. Разбира се, няма да можем да обявим победата веднага. Но всеки ден се опитваме да намерим най-добрия отговор на кризата, в която се намираме", каза премиерът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички