Обикновената настинка блокира COVID-19


Обикновената настинка блокира COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

6723

Антителата, натрупани по време на обикновена настинка, могат да ни осигурят някакво ниво на защита срещу новия коронавирус. Това са установили шотландски изследователи, съобщи Reuters, цитирана от БГНЕС.

Изследвания, проведени от Университета в Глазгоу доказват, че човешкият риновирус "предизвиква вроден имунен отговор", който блокира репликацията на коронавируса в дихателните пътища, казват от университета. 

Предишни изследвания показват, че когато човешките риновирусни инфекции влязат в контакт с други респираторни вируси, "видът и тежестта" на инфекцията обикновено зависят от способността на вируса да се разпространява. 

Изследователите са пресъздали контролирани коронавирусни инфекции в лабораторна среда. След това изследователите са проучили репликацията на коронавирус в заразените от него клетки. 

Изследователите са изследвали заразени както с коронавирус, така и с обикновена настинка, както и отделно двата случая. 

"Нашите изследвания показват, че човешкият риновирус предизвиква вроден имунен отговор в човешките дихателни епителни клетки, който блокира репликацията на вируса COVID-19, SARS-CoV-2", заяви проф. Пабло Мурсия от Центъра за изследване на вируси към Университета в Глазгоу. 

"Това означава, че имунният отговор, причинен от леки, обикновени настинки и други вирусни инфекции, може да осигури някакво ниво на преходна защита срещу SARS-CoV-2, потенциално блокирайки предаването на SARS-CoV-2 и намалявайки тежестта на боледуването от COVID-19", добави проф. Мурсия. "Междувременно ваксинацията е най-добрият ни метод за защита срещу COVID-19", заяви тя.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички