Още 5 щата оспорват правото на Пентагона да задължава гвардейците да се ваксинират


Още 5 щата оспорват правото на Пентагона да задължава гвардейците да се ваксинират
Снимка: iStock

2613

След Оклахома, още пет американски щата решиха да оспорят правото на Министерството на отбраната да задължи бойците от Националната гвардия да се ваксинират срещу COVID-19. Отмениха задължителната ваксинация на медици в 10 щата

Според публикация на вестник The Army Times, губернаторите на Уайоминг, Айова, Аляска, Небраска и Мисисипи са изпратили тази седмица съвместно писмо до министър Лойд Остин, в което заплахите на шефа на Пентагова да отстрани от подготовка с последващо уволнение отказалите да се ваксинират, са определени като противоконституционни и излизащи извън рамките на неговите правомощия.

Губернаторите искат министърът да отмени въведената от него забрана за участие на неваксинирани гвардейци в провежданите през почивните дни тренировъчни занятия и в други мероприятия за повишаване на боеспособността. Искането си те мотивират с факта, че в мирно време гвардейците са на тяхно подчинение, съответно, на щатските власти, и федералното управление не може да решава какво да правят.

„В края на краищата Конгресът е задължил бойците на Националната гвардия да посещават учебните занятия на своите подразделения“, цитира изданието част от писмото на губернаторите.

Секретарят на военното министерство Джон Кърби потвърди, че министърът е получил посланието и на губернаторите ще бъде отговорено в изискуемия срок.

Конфронтацията с Пентагона относно военното бъдеще на неваксинираните национални гвардейци започна от губернатора на Оклахома Кевин Стит, припомня The Army Times. В началото на ноември той поиска от министъра на отбраната да спре действието на заповедта за задължителна ваксинация за войниците от Националната гвардия на щата, тъй като около 13% от нейния състав твърдо декларираха нежеланието си да си поставят ваксини и ще трябва да бъдат уволнени, а държавата не може да си позволи такива "загуби". Те биха могли да се окажат още по-големи, защото само 40% от Националната гвардия на Оклахома е със завършен пълен курс на ваксинация. Бонус срещу ваксина: Новият стимул за хората в САЩ

В края на ноември Остин отхвърли молбата на Стит. В отговора си министърът не уточни как Пентагонът възнамерява да гарантира спазването на изискването за задължителна ваксинация, но предположи, че бойците, които са отказали да бъдат ваксинирани, могат да загубят федералния си статут, което ще се отрази на размера на дължимите им плащания и други обезщетения в бъдеще. Тогава на 2 декември губернаторът на Оклахома и главният прокурор Джон О'Конър внесоха искова декларация във федералния съд с, в която поискаха да се забрани администрацията на Джо Байдън да принуждава бойци от Националната гвардия на щата да бъдат ваксинирани срещу COVID -19. Президентът Джо Байдън и министърът на отбраната на САЩ бяха посочени като ответници по това дело.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички