От 1 април може да бъде спрян достъпът до лекарства, отпускани от НЗОК


От 1 април може да бъде спрян достъпът до лекарства, отпускани от НЗОК
Снимка: iStock

4859

От 1 април 2023 г. няма да има подписани и влезли в сила Условия и ред за дейностите на аптеките и те няма да могат да отпускат лекарствени продукти, напълно или частично заплащани от НЗОК. За това предупреди Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Според съсловната организация някои предложения на НЗОК, направени по време на договорния процес между НЗОК и БФС, ще ограничат достъпа на пациентите до лекарства.

От началото на годината фармацевтичният съюз и НЗОК водят преговори за дейностите, отчитането и плащането на аптеките, но от НЗОК са настояли „за въвеждане на текстове, противоречащи на нормативната уредба“, твърдят от там. Според тях единият текст противоречи на регламент на ЕС за верификацията, а другият – ограничава правата на пациентите и им вменява задължение.

По думите на Димитър Маринов част от предложените от НЗОК промени ще ограничават сериозно правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, тъй като се предвижда пациентът да е задължен да получи всички, изписани от лекаря медикаменти, но някои пациенти не могат или не желаят да ги купят.

Според него в условия на недостиг на лекарства и все по-чести затруднения на пациентите да открият някои конкретни медикаменти, е налице невъзможност да получат поне тези, налични в дадена аптека.

Българският фармацевтичен съюз категорично отказва да участва в създаването на подобни ограничения, противоречащи на основен правен принцип за свободен достъп до здравна грижа, включително и на достъп до лекарствени продукти.

Друг проблем, според Маринов, е че НЗОК настоява да задължи търговците на дребно с лекарствени продукти да подават верификационни данни и към НЗОК, след като тези данни вече са предоставени от Българската организация за верификация на лекарствата.

От съсловната организация настояват да се въведат всички възможности за технологичен контрол върху разходването на бюджета на НЗОК при отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни при спазване на действащото законодателство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Освободиха проф. Петко Салчев като управител на НЗОК

Следим за източване на здравната каса чрез мобилно приложение

От 1 юни - електронни рецепти за лекарствата, заплащани напълно или частично от НЗОК

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички