Парламентът предсрочно прекрати мандата на проф. Петко Салчев като управител на НЗОК


Парламентът предсрочно прекрати мандата на проф. Петко Салчев като управител на НЗОК
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

3293

Народното събрание предсрочно прекрати мандата на Петко Салчев управител на Националната здравноосигурителна каса от 13 януари 2023 г. Предложението беше прието със149 гласа „за“, 0 „против“ и 26 „въздържали се“, предава БТА.

Предложението за предсрочно прекратяване мандата на управителя на НЗОК беше внесено от народните представители Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев („Продължаваме промяната“), Александър Симидчиев („Демократична България“) и Николай Благоев („Български възход“).

Предложението за освобождаване на проф. Петко Салчев беше включено в дневния ред на депутатите днес извънредно, след изслушването на управителя на Здравната каса в Комисията по здравеопазване вчера. То беше изискано с писмо от Българския лекарски съюз с искане за предсрочното прекратяване на мандата на Салчев заради неспособността да се осъществи диалог между Здравната каса и БЛС в момент, когато се очаква съсловната организация и фондът да водят преговори за нов 3-годишен Национален рамков договор.

Искането за предсрочно отстраняване на Салчев като шеф на здравния фонд се мотивира с нарушен диалог при договарянето на Националния рамков договор и системно неизпълнение на задълженията на управител на касата съгласно Закона за здравното осигуряване, правилника за дейността и организацията на НЗОК и НРД.

В доклада на Комисията по здравеопазване се посочва, че управителят на НЗОК е имал възможността да изрази свое становище в рамките на провелите се изслушвания в комисията.

Антон Тонев заяви преди гласуването, че като народни представители са длъжни да бъдат активни и да вземат решение, за да дадат възможност за отпушване на преговорния процес за НРД.

По думите на Костадин Ангелов днешното решение не е свързано с нито един личен мотив. Той изтъкна, че проф. Салчев е добър професионалист, добър администратор и липсата на нормален диалог между управителя на НЗОК и БЛС поставя застрашава здравните услуги и така се рискува и подписването на НРД.

Според проф. Салчев всички мотиви в доклада на комисията не са доказани документално и не приема, че не е изпълнявал системно задълженията си като ръководител на НЗОК.

„Диалогът изисква две страни. Горд съм от това, което съм постигнал и ще си тръгна с гордо вдигната глава, защото оставям една работеща институция“, заяви проф. Салчев и добави, че има 14 анекса, сключени с БЛС от назначаването му като управител, като попита защо само една организация иска оставката му.

Петко Салчев беше избран за управител на НЗОК преди около 3 години. Така той стана 19-ият управител на Здравната каса, след като преди него за 3 години НЗОК управляваха други трима – д-р Глинка Комитова, проф. Камен Плочев и д-р Дечо Дечев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Уволниха шефа на Пирогов проф. Асен Балтов

От 1 юни - електронни рецепти за лекарствата, заплащани напълно или частично от НЗОК

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички