Подготвят затягане на мерките заради многото заразени


Подготвят затягане на мерките заради многото заразени
Снимка: iStock

4992

Заболеваемостта в различните области се различава не в проценти, а в пъти, ето защо се обмисля затягане на противоепидемичните мерки в някои области на страната. Това каза след заседание на пандемичния щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Във връзка с динамичното развитие на ситуацията в някои области на страната - София, София- област, Бургас, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора, Видин, където заболеваемостта е най-висока, се обсъждат въвеждането на нови мерки", каза той. И допълни, че финалните решения за мерките ще бъдат взети от Националния щаб, който ще заседава в петък.

"Столичната регионална здравна инспекция ще предложи ограничаване на 50% в капацитета на работа - както като площ, така и като брой служители, в някои обекти, сред които заведенията за хранене и развлечения. Освен това, работното им време вероятно ще бъде ограничено до 22:В00 часа и всички клиенти ще трябва да имат зелен сертификат", добави Кунчев. Това на практика означава и затваряне на нощните заведения. Зеленият сертификат трябва да е задължителен навсякъде

Обсъжда се и въвеждането на различни режими на обучение за учениците. Вероятно част от класовете ще преминат към онлайн обучение през следващата седмица, докато дойде време за междусрочната ваканция. Учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас ще се обучават от вкъщи, а 7, 10 и 12 клас, както и тези от начален курс, остават в училище.

Мерките ще важат за София, но и за другите общини с висока заболеваемост.

Ако ситуацията се усложни, може да се наложат ограничителни мерки в цялата страна, предупреди главният здравен инспектор. Окончателните ограничения ще станат ясни в петък, 21 февруари.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички