Бизнесмени: Зеленият сертификат трябва да е задължителен навсякъде


Бизнесмени: Зеленият сертификат трябва да е задължителен навсякъде
Снимка: iStock

37929

Зеленият сертификат трябва да е задължителен за служителите във всички търговски обекти, независимо дали са хранителни магазини, хипермаркети или аптеки, дали са големи или малки. Всички дейности на закрито само със "зелен сертификат"

Около това мнение се обединиха популярните бизнесмени Ивайло Пенчев – собственик на "Уолтопия" и Мариан Колев – собственик на магазините за детски и бебешки стоки "Хиполенд", които гостуваха в сутрешния блок на NOVA.

Служителите трябва да се ваксинират, за да могат да си вършат работата и да имат доходи. "Всички служители трябва да имат зелен сертификат", категоричен е Колев. В Италия ще се ходи на работа само срещу COVID сертификат

Клиентите в някои обекти също трябва да са длъжни да представят подобно удостоверение, но в крайна сметка изборът е техен. Ако обаче тези хора работят в хранителни вериги, аптеки, те вече трябва да имат зелен сертификат. Словения не пуска неваксинирани в бензиностанциите

Зелените сертификати дават резултат

Служебното правителство е взело меко решение с налагането на сертификатите, може би защото се намираме предизборна обстановка. Румъния върна вечерния час, наложи тежки забрани

Въпреки това, налагането на зелените сертификати очевидно работи. Въпреки изнесените пунктове в молове, в метрото, в паркове и градинки, преди интересът е бил много слаб, а сега има опашки от ранни зони. Това е много по-ефективно от убеждаването на хората да се ваксинират, смята Колев.

Преди да се въведат мерките, едва около 12% от служителите на "Хиполенд" са били ваксинирани. Само за 8 дни, откак действа мярката, те са се утроили и всеки ден се увеличават. Все повече хора са си изкарали документ, че са преболедували и имат антитела. Фирми дават по 1000 лв. на служителите си, за да се ваксинират

Работодателите ще оставят известно време на служителите да се ваксинират или да си извадят удостоверение, че са преболедували. През това време ще плащат тестовете им. Щом изтече този период, отказалите да си извадят зелен сертификат и не желаещи да се тестват за своя сметка, ще бъдат пуснати в неплатен отпуск. Работодателите имат достатъчно пари да плащат тестовете, но това не е редно.

По-добре сертификат отколкото ново затваряне

Зеленият сертификат е по-добро решение от тоталния локдаун, категорични са бизнесмените. Зелените сертификати не са ограничение и наказание, а точно обратното – те дават свобода на ваксинираните. Ако няма зелени сертификати, ще има затвор за всички – общ локдаун, тъй като няма друга мярка. Това е много по-лошо, убедени са Пенчев и Колев. Задължителни COVID сертификати и в Сърбия, за да се избегне нов локдаун

"Живял във време на диктатура на пролетариата, сега сме в едни времена на диктатура на тъпанариата. Тъпанарите диктуват дневния ред на обществото. Хората, които не са образовани и не вярват в науката и ваксините, и такива, които са незрели, бунтари. Това са двете групи хора, които не искат да се ваксинират. Те ни казват как да живеем и диктуват дневния ред", обяснява собственикът на "Уолтопия".

Не мрънкайте и не искайте пари от държавата

Пенчев призова работодателите в България да мрънкат по-малко и да не плачат за помощи от държавата. "Работодателите не са най-слабите хора в обществото, не на тях трябва да се помага. Ако на някого трябва да се помага, това не са предприемачите, а например безработните", категоричен е той.

Когато работодателите искат пари от държавата, те всъщност искат някой да работи безплатно за тях, което е крайно несправедливо, убеден е собственикът на "Уолтопия".

Според него държавата реално не помага на никого, а задължава някого да помогне на друг, като взема от него. Кротките и работливите помагат на буйните тарикати, смята Пенчев.

Недоверието към ваксините

Една от причините за недоверието към ваксините е, че са безплатни. "Народопсихологията ни е такава, че когато получаваме нещо безплатно, обикновено не го ценим, даже си мислим, че е вредно. Безплатните ваксини и безплатното тестване разглезва човечеството", смята Пенчев.

"Хората трябва да се грижат за собственото си здраве. Не е работа на никого да плаща за чуждо здраве", категоричен е собственикът на "Уолтопия". Той подкрепя практиката да се помага на най-слабите, но очаква те да бъдат благодарни, а не да мрънкат.

Важно е, когато се съобщават заразените и починалите, да се набляга на това какъв процент от тях са били ваксинирани, убеден е Мариан Колев. "Никой не обещава, че ваксината гарантира, че няма да се заразиш. Но в страни, където има повече ваксинирани, починалите са в пъти по-малко. Това е голяма разлика", изтъква собственикът на "Хиполенд".

"Принудата хората да бъдат ваксинирани е една от най-разумните принуди. Протестите срещу подобна принуда са най-необосновани. Хората, които протестират срещу тази принуда, живеят в други ужасни принуди – вземат им парите под формата на данъци, раздават ги на мошеници, но те го приемат", отбелязва Ивайло Пенчев.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички