Задължителни COVID сертификати и в Сърбия, за да се избегне нов локдаун


Задължителни COVID сертификати и в Сърбия, за да се избегне нов локдаун
Снимка: iStock

3479

Епидемиологичната обстановка в Сърбия е катастрофална и няма изгледи да се подобри, поради което Кризисният щаб на страната взе решение да въведе задължителен Covid-сертификат за престой в заведения на закрито, предаде агенция Tanjug. Новото правило влиза в сила от събота, 23 октомври, заяви премиерът на страната Ана Бърнабич.

"Това важи за всички заведения за хранене – пропуските ще бъдат задължителни в ресторанти, кафенета, барове и всички подобни заведения след 22:00 часа от събота, 23 октомври, така че никой няма да има право да бъде на закрито без валиден пропуск'', каза Бърнабич на пресконференция след заседанието на Кризисния щаб.

Здравните инспектори и общинска полиция ще контролират прилагането и спазването на мерките.

Тя обясни, че освен доказателство за ваксинация, желаещите могат да представят и PCR тест не по-стар от 72 часа, антигенен тест не по-стар от 48 часа и сертификат за преболедуване не по-стар от 7 месеца. Чужденците могат да представят цифров сертификат за COVID на ЕС

Неваксинирани и забрани

Въпреки затегнатият контрол в западната ни съседка масово не се спазват наложените мерки. Заразените растат с всеки изминал ден, разболяват се основно млади хора, а починалите са десетки. 90% от приетите в интензивни отделения не са ваксинирани. "Решението е просто – ваксинация, ваксинация, ваксинация", заяви Бърнабич и призова хората да се ваксинират. Тя препоръча на ваксинираните преди повече от 7 месеца да си поставят трета (бустерна) доза.

Здравните експерти предлагат ново затваряне, но засега липсва единодушие по въпроса. Властите обмислят да наложат задължително носене на маски на закрито и на открито, когато не може да се спазва необходимата дистанция, предаде b92. Нова блокада в Сърбия заради Covid-19

Сърбия не е полицейска държава и не може да контролира всички. Затова премиерът помоли сънародниците си спазват настоящите мерки заради себе си и близките си и призова към лична отговорност и солидарност.

"Ако някой иска да си поиграе с това и да измами държавата, той не е заблудил държавата и Кризисния щаб, той е измамил себе си, родителите си, бабите и дядовците си. Някой ще загуби живота си заради това", предупреди Ана Бърнабич.

За последните 24 часа Сърбия отчете 7664 положителни проби за коронавирус, а броят на починалите е 57 души.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички