Разследват бивш заместник-здравен министър за оказване на натиск


Разследват бивш заместник-здравен министър за оказване на натиск
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

4614

Министерството на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ“. Това съобщи на брифинг пред медиите заместник-министъра на здравеопазването министър Димитър Петров. КПКОНПИ внася искове за отнемане на имущество на стойност над 2 млн. лв.

Според бившия директор на държавното дружество „Бул Био“ през 2018 г. Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв. 

Сигнал за оказания натиск е подаден в КПКОНПИ, като председателят на комисията изиска от МЗ оригинали на документите по случая, като те му бяха предоставени.  

Петров изрази подозрения, че са извършвани корупционни схеми при закупуването на медицински консумативи за COVID-19 от Китай, когато начело на здравното министерство са били Кирил Ананиев, който заемаше поста на здравен министър и Жени Начева. Колко могат да поскъпнат маски, ръкавици, дезинфектанти?

"Фактът, че само двама души са знаели какво се прави говори, че има съмнения защо е правено. Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми", каза той. 

„Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени”, допълни той. 

Той подкрепи твърденията си с пример7 "Респираторите са купувани на двойна и тройна цена. Дошли са неокомплектовани и практически не са ползвани до края на годината (2020 година). Маските са били раздадени на болниците, а те не са били медицински". 

Петров обясни още, че е купено много голямо количество от хидроксихлорохин, а по същото време имало дарения в "Бул Био", които не са потърсени, а в момента от този хидроксихлорохин има раздаден големи количества в регионалните инспекции и болници.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички