Румъния наложи вечерен час, затваря училищата


Румъния наложи вечерен час, затваря училищата
Снимка: iStock

8069

Румъния въвежда от понеделник комендантски час в цялата страна и ще затвори всички училища за месец, след като заразените с COVID-19 се удвоиха само в рамките на 2 седмици, предаде Reuters. Румъния затяга мерките срещу коронавируса

В последните 24 часа бяха регистрирани рекордните над 10 000 инфекции, като 1000 пациенти са настанени в интензивни отделения – два пъти повече, отколкото преди месец. Коронавирусът погуби над 7600 души и зарази 287 000 румънци от началото на пандемията в края на февруари в 20-милионната страна. В болници в момента са над 12 000 пациенти с COVID-19. Над 1000 от тях са в тежко състояние.

От понеделник всички магазини ще затварят в 21:00 часа, хората не бива да напускат домовете си от 23:00 до 5:00 часа сутринта, гласи заповедта на правителството. Изключение са случаите, когато румънците излизат за работа, до болница или за да се погрижат за болен близък. Излизащите за работа през нощта трябва да носят специална декларация, разрешително от работодателя, или служебна карта.

Властите съветват, когато е възможно, да се работи от вкъщи както в частния, така и в публичния сектор. Хората се заразяват много лесно с COVID-19 на работните си места, предават румънски медии.

Предпазните маски стават задължителни на открито в цялата страна, където на 6 декември трябва да се проведат парламентарни избори. Затварят се всички пазари на закрито за селскостопански продукти, а тези на открито могат да работят при спазване на противоепидемичните мерки.

Забраняват се всички празненства на открито и закрито, а на частни събития и религиозни служби по повод венчавка, кръщене или погребение се разрешават максимум 8 души. Магазини и търговски центрове имат право да работят от 5:00 до 21:00 часа. Ограничението не важи за аптеки, бензиностанции и компании за доставки по домовете. Гърция налага строга карантина, ще компенсира хората

Мерките ще са в сила 30 дни, след това властите ще решат как да действат в зависимост от епидемиологичната обстановка. Румъния е в състояние на тревога от средата на май.

"Трябва да сме реалисти. Все по-строги мерки са необходими, за да бъде овладяно разширяването на пандемията", каза президентът Клаус Йоханис на заседание на правителството. Той обаче подчерта, че индустрията трябва да продължи да работи.

Властите призовават румънците да бъдат внимателни и да спазват мерките за здравна безопасност. Най-ефективната мярка е носенето на маска на открито, независимо от колко са заразените в дадено населено място.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички