Шефът на СЗО обяви кога ще свърши пандемията от COVID-19


Шефът на СЗО обяви кога ще свърши пандемията от COVID-19
Снимка: iStock

14315

Очакваме пандемията да продължи по-малко от 2 години, обяви ръководителят на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус. Той коментира приликите между сегашната пандемия и испанския грип от 1918 г. Коронавирусът е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип

"В нашата ситуация разполагаме с повече технологии. При повече контакти, вирусът се разпространява по-бързо, но ние имаме технологията да го спрем. Имаме недостатъка на глобализацията и по-голямата свързаност, но имаме и предимството на технологията. Така че се надяваме тази пандемия да завърши за по-малко от две години", каза Гебрейесус.

Държавите са по-подготвени да ограничат влиянието на вируса върху живота и икономиките, съчетавайки ранно откриване и реакция за управление на инфекциите. "Имаме технологията и знанията, за да го спрем", увери шефът на СЗО.

Коронавирусът започна да се разпространява активно през декември 2019 г. в китайския град Ухан. Ако очакванията на СЗО се оправдаят, пандемията трябва да приключи до края на 2021 г. Пандемията от испанския грип също продължи две години.

Нова фаза на пандемията

Епидемията се променя – вирусът вече се предава най-често от хора на възраст 20, 30 и 40 години, които не знаят, че са заразени, предупредиха от СЗО. През юли и август делът на по-младите сред заразените сериозно се е увеличил, излагайки на риск уязвими групи от населението по света, включително възрастни и болни в гъсто населени райони със слаби здравни услуги. Европа да се готви за втора вълна на коронавируса

Наблюдава се скок на инфекциите дори в страни, за които изглеждаше, че вирусът е под контрол. "Това, което наблюдаваме, не е просто възраждане. Вярваме, че това е сигнал, че сме влезли в нова фаза на пандемията в Азиатско-Тихоокеанския регион", смята регионалният директор на СЗО за Западния Тихоокеански регион Такеши Касаи.

Децата – със или без маски?

Според експерти децата се заразяват с коронавирус по същия начин, както и възрастните, но при тях протича много по-леко. Родителите на деца с онкологични, ревматологични заболявания и болестите на съединителната система и бъбречни такива трябва да ги оставят вкъщи и да обръщат повече внимание на здравословното им състояние.

СЗО препоръчва децата на 12 и повече години да носят маски при същите условия като възрастните, когато не могат да спазват дистанция от поне един метър и ако заразата е широко разпространена в дадена област.

Трябва ли да носим маска, за да се защитим от коронавирус?

При децата между 6 и 11 години носенето на маски зависи от редица обстоятелства, включително и от "способността на детето да го прави безопасно и по правилата", както и да бъде съобразено с потенциалното влияние на носенето на маски върху обучението и психосоциалното развитие на детето.

Трябва да бъдат отчетени фактори като наличието или отсъствието на масово предаване на вируса. СЗО препоръчва децата на 5 и под 5 години да не носят маски.

При спортни занимания и физически упражнения, включително и игри на площадката не трябва да се носят маски, но трябва да се съблюдават мерките за дистанция и други санитарни мерки.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички