Слагат ни под карантина по телефона или със SMS


Слагат ни под карантина по телефона или със SMS
Снимка: iStock

13297

Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради COVID-19 и други заразни болести да може да става по телефона или чрез SMS-и и електронни съобщения. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова.

Предписанието ще се издава от началника на съответната Регионална здравна инспекция (РЗИ), както и досега, но отпада изискването да е по предложение на лекуващия лекар.

Колко ще продължи изолацията ще се определя със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор. Контактните лица няма да имат право да отказват изследване дали са носители на заразна болест.

Променя се и досегашната законова разпоредба, която предвиждаше, че пациентите, заразени с COVID-19 и други опасни болести, подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение". С внесените промени "болничното лечение" отпада.

Според депутата от БСП Георги Йорданов това е признание за провал. "Внесените изненадващо в петък промени касаят признаване на един факт, който е много показателен за цялата ни здравна система - че ние в момента не разполагаме с достатъчно легла за лекуване на болни с Covid-19. Сега остана само изолацията, т.е. болничното лечение не е задължително".

Промените предвиждат още – по време на обявено извънредно положение или извънредна обстановка заради епидемия, както и до 3 месеца след изтичането им, здравният министър да може да забрани износ на конкретни лекарствени продукти.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички