СЗО свиква извънредно заседание за южноафриканския вариант на COVID-19


СЗО свиква извънредно заседание за южноафриканския вариант на COVID-19
Снимка: Pixabay

3120

СЗО свиква утре извънредно заседания във връзка с новооткрития в Южна Африка и Ботсвана вариант на коронавируса. Третата доза ваксина ще е задължителна за пътуване в ЕС

Учени от Южна Африка заявиха, че са открили нов вариант на COVID-19 с множество мутации, което го прави много опасен. Вариантът, който носи научния номер B.1.1.529, има около 32 мутации, предаде БГНЕС.

"Това, което ни кара да се притесняваме, е, че този вариант може да има не само повишена трансмисивност, т.е. да се разпространява по-ефективно, но и да е в състояние да заобиколи части от имунната система и защитата, която имаме в нашата имунна система", каза изследователят Ричард Леселс.

Досега е установено, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора.

Много от тези мутации са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в S (Spike) протеина, отколкото всяка предишна версия. Сред ключовите мутации цели четири позволяват на вируса да избягва антитела, а една мутация му позволява да ускори разпространението си.

Вирусологът д-р Том Пикок от своя страна признава, че комбинацията от тези мутации е много опасна.

„Комбинацията от тези мутации е ужасна. Този щам има потенциала да бъде по-лош от всички предишни“, каза Пикок. 

Единствената надежда за учените в момента е огромният брой мутации да "работят" срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен.

Първи случай на инфекция с новия щам на коронавируса B.1.1.529 е открит в Израел при гражданин, завърнал се от Малави, съобщи пресслужбата на израелското министерство на здравеопазването. 14 европейски страни влизат в списъка на държавите в червената зона

"Щам на коронавируса, открит в няколко страни в Южна Африка, е открит в Израел при гражданин, който се е завърнал от Малави. Освен това има съмнения за още два случая на заразяване при завърнали се от чужбина граждани, които в момента очакват резултатите от тестовете в изолация", се казва в изявлението, предаде БГНЕС.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички