Тотална реформа в ТЕЛК системата: Край на опашките, експертизата става елекронна


Тотална реформа в ТЕЛК системата: Край на опашките, експертизата става елекронна
Снимка: iStock

15744

Предстои тотална реформа на ТЕЛК системата. Това заяви здравният министър Асен Меджидиев на пресконференция с министъра на електронното управление Георги Тодоров, където бяха представени новите електронни услуги в системата на здравеопазването.

По думите му целта е да се избегнат корупционните практики и забавянето на издаваните решения да бъде сведено до минимум.

Министърът обяви, че до края на май ще бъде улеснено издаването на експертиза за ТЕЛК. Освидетелстването ще е изцяло електронно, по документи и без явяването на пациента. По думите на Меджидиев цялата информация за пациента в Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще се разпределя на случаен принцип, както е в съдебната система.

Здравният министър уточни, че това ще се става между 7 и 10 дни, през които експертизата ще трябва да се издаде и върне обратно към „Информационно обслужване“ и НЗОК за определяне на средствата на пациента. Приеха нови промени за плащанията по ТЕЛК

„С последната актуализация на модулите на НЗИС вече може медицинското направление на ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към регионалната картотека на медицинската експертиза или към лекарска консултативна комисия“, заяви здравният зам.-министър Катя Ивкова.

В подготвеното от личния лекар направление се отразява и необходимостта от отпускане на помощни средства, приспособления, изделия и др. Ивкова обясни, че това ще спести на пациентите физическото посещение на регионалната картотека за подаване на документи за освидетелстване. 

По думите ѝ до момента са издадени общо 266 089 електронни направления от общопрактикуващи лекари за ТЕЛК.

„Не отпада задължението на пациента първоначално да отиде при лекуващия си лекар за съответния преглед и изготвяне на необходимите документи“, уточни министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Той обяви, че издаването електронни протоколи за предписани лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, ще започне от 1 април. По думите на Тодоров електронните протоколи заместват използваните досега хартиени за скъпоструващи медикаменти, заверявани от Районната здравноосигурителна каса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Започна изплащането на пенсиите за инвалидност

Изплащането на инвалидните пенсиите ще се забави още

Няма да спират инвалидни пенсии и помощи при изтекъл ТЕЛК

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички